ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” s-a încheiat cu un regal de muzică clasică

10:46 | 18.09.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 sep. /MOLDPRES/. Cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, care s-a desfăşurat în perioada 8-17 septembrie la Chişinău, s-a încheiat ieri seară, cu un concert de muzică clasică, susţinut de soliştii Teatrului Naţional de Operă şi Balet şi invitaţi din Austria, Italia, Rusia şi Serbia, informează MOLDPRES.

În semn de omagiu, concertul s-a deschis cu aria lui Cio Cio San din opera „Madama Butterfly” în interpretarea Mariei Bieşu, operă care i-a adus recunoaşterea mondială.

Prezentă la eveniment, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, a menţionat că este greu de imaginat cum o fată de la ţară, crescută într-o familie de ţărani, a reuşit să atingă asemenea culmi în teatrul liric universal. Maria Bieşu, a remarcat Monica Babuc, a fost una dintre puţinele soprane din lume care a interpretat aria Casta Diva din opera „Norma” de Vincenzo Bellini. Oficialul a adus mulţumiri tuturor celor, care au susţinut financiar acest Festival şi fără de care ar fi fost imposibilă aducerea la Chişinău a unor stele de talie mondială.

Pe scenă au evoluat: Mihail Muntean, Tatiana Busuioc, Vladimir Dragoş, Mariana Bulicanu, Petru Racoviţă, Nadia Stoianova, Irina Vinogradova, Ion Timofti, Ana Cernicova, Iurie Maimescu, Ghiulnara Răileanu, Tatiana Vârlan, Lilia Istrati, precum şi invitaţii Dragana Radacovic (Serbia), Ahmed Agadi (Rusia), Natalia Gavrilan (Italia) şi Mihai Dogotari (Austria).

La cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Operă şi Balet au participat solişti cu renume din zece ţări, printre aceștia: Inna Los, solistă la Metropolitan Opera din SUA; Natalia Gavrilan, solista Teatrului de Operă „La Scala”; Ahmed Agadi, solistul Teatrului Mariinski; Andrei Jilihovschi, solistul Teatrului Bolshoi; Pavlo Tolstoy, solistul Operei Naționale Poloneze; Maria Poliudova, Vladimir Statnîi și Alexandru Samoilă de la Teatrul de Operă din Odessa, Ucraina; Dinu Tamazlâcaru și Anastasia Limenko – prim-soliști la StaatsBallet Berlin, Germania ș.a.

Festivalul a fost iniţiat în septembrie 1990 de Primadona Operei Naţionale, regretata Maria Bieşu. Pe parcursul anilor melomanii au admirat valoroase talente din întreaga lume.

Ediția din acest a Festivalului a fost organizată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” şi Uniunea Muzicienilor din Moldova, sub egida Prim-ministrului Pavel Filip. Timp de zece zile, pe scena Operei Naţionale au fost prezentate cinci opere şi două balete, Chişinăul transformându-se într-o capitală a artei şi culturii lirice. 

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17007111

img17007111

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!