ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful statului a respins repetat candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării

11:08 | 19.09.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 19 sep. /MOLDPRES/. Șeful statului, Igor Dodon, a anunțat astăzi că a respins repetat candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării, informează MOLDPRES.

Președintele a scris pe o rețea de socializare că a transmis Guvernului o scrisoare oficială prin care refuză să accepte candidatura lui Sturza la funcția de ministru al Apărării.

„Cum am promis, nu am acceptat-o nici la a doua tentativă, sub nici o condiție. Înțeleg că Guvernul Filip inventează acum proceduri pentru a implica din nou Curtea Constituțională (CCM) în combinațiile sale politice. Dacă actuala Curte Constituțională va încerca să excludă Președinția din procesul numirii miniștrilor și va jongla iarăși cu legea în favoarea Coaliției de la guvernare, se va discredita definitiv. Orice încercare de a învesti în funcție această candidatură, fără decret prezidențial, va fi în afara cadrului legal. Un asemenea „ministru” va fi nelegitim”, a scris Dodon.

Guvernul a sesizat astăzi Curtea Constituțională privind interpretarea articolului 98, alineatul 6, din Constituția Republicii Moldova, în vederea clarificării acțiunilor care pot fi întreprinse de către Prim-ministru și deciziilor care pot fi adoptate de Parlamentul ţării în cazul în care Președintele Republicii Moldova refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru. Hotărârea Executivului este orientată spre evitarea unui blocaj instituțional la Ministerul Apărării.

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a anunțat săptămâna trecută că Eugen Sturza este desemnat de majoritatea parlamentară pentru funcţia de ministru al Apărării. Preşedintele democraţilor, Vlad Plahotniuc, a specificat că Sturza este singura candidatură a partidului şi în cazul în care va fi respinsă de Preşedinte, PDM îl va propune repetat.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img17007150

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!