ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autorităţile oraşului Cimişlia vor sancţiona mai dur persoanele care dau foc intenționat gunoiştii locale

12:01 | 19.09.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 19 sep. /MOLDPRES/. Autorităţile oraşului Cimişlia au lansat un apel către populaţia locală în care cere mobilizare şi responsabilitate faţă de problema gunoiştii din zonă şi avertizează că vor fi aplicate sancţiuni severe faţă de persoanele care vor incendia deşeurile stocate. Adresarea este o reacţie la incendiul  produs la sfârşitul săptămânii trecute, care a afectat mai multe sectoare din oraş, transmite MOLDPRES.

„Problema legată de poligonul pentru depozitarea gunoiului din Cimișlia este una foarte veche. Deși este inițiat un proiect de schimbare a locației poligonului, în parteneriat cu Ambasada Cehiei, acest lucru nu poate fi realizat din cauza unei decizii a fostului Minister al  Mediului, care ne recomandă să depozităm în continuare deșeurile pe acest loc. Totuși, problema cea mai mare este focul, care arde aici practic în permanență. Angajații întreprinderii municipale pentru salubrizare susţin că gunoiștea se aprinde de sine stătător, deoarece procesele de descompunere elimină căldură, factor care favorizează mocnirea permanentă a gunoiului”, a declarat primarul de Cimişlia, Gheorghe Răileanu, citat de gazetadesud.md.

În acelaşi timp, localnicii afirmă că deseori gunoiştea este incendiată şi intenţionat, de către oameni, iar fumul înecăcios, în funcție de direcția şi intensitatea vântului, afectează nu numai câteva zone din centrul raional, ci şi satele învecinate - Bogdanovca Nouă, Bogdanovca Veche şi Sadaclia.

Potrivit primarului, administraţia locală va întreprinde mai multe măsuri de combatere a acestui fenomen. „Sunt persoane care incendiază gunoiul colectat la început de săptămână, iar ulterior revin și colectează metal. Pentru a preveni aceste încălcări vom organiza raiduri sistematice, în urma cărora vom aplica amenzi serioase răufăcătorilor, inclusiv agenţilor economici care transportă deşeuri şi imediat le dau focul”, a subliniat edilul din Cimișlia.

Totodată, Gheorghe Răileanu a precizat că, de rând cu organele de supraveghere a ordinii, funcţionarii din cadrul Primăriei pot aplica amenzi în asemenea cazuri şi dispun deja de formularele necesare.

Incendierile de la Cimişlia prezintă un pericol iminent în contextul Codului Galben de pericol excepţional de incendiu, menţinut de Serviciul Hidrometeorologic de Stat pe parcursul ultimelor săptămâni, precum și a Codului Galben de secetă hidrologică, lăsat  în vigoare până la 25 septembrie. În legătură cu aceasta, mai multe instituţii au întreprins măsuri sporite de protecţie şi au emis avertizări către populaţie şi agenţi economici, cerând să fie economisite resursele de apă şi să se respecte regulile antiincendiare.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!