ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Benzina și motorina se scumpesc

13:13 | 19.09.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 19 sep. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit astăzi, pentru perioada 20 septembrie – 3 octombrie, prețuri plafon de comercializare la cea mai solicitată benzină Premium-95 la nivel de 17.51 lei pentru un litru, față de 17.40 anterior, iar la motorină de 15.20 lei, cu 45 de bani peste nivelul din perioada precedentă, informează MOLDPRES.

Carburanții se scumpesc din nou, după ce prin decizia ANRE din 5 septembrie au fost stabilite prețuri plafon mai mari, la benzină cu 45 bani, iar la motorină cu 20 de bani.

Noile prețuri, stabilite astăzi, vor intra în vigoare la miezul nopții, și vor fi în vigoare cu începere de la 20 septembrie până la 3 octombrie. Operatorii nu vor avea dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decât cele stabilite de ANRE.

Potrivit presei internaționale, în dimineața zilei de 19 septembrie, prețurile la Bursa de la Londra la petrolul Brent, cu livrare în luna noiembrie, au scăzut la 55.38 de dolari SUA pe baril, după majorările ce s-au produs ca urmare a pagubelor uriașe provocate de uraganele Harvey și Irma. Acum două săptămâni, prețul petrolului Brent era de 52.22 dolari SUA pentru un baril. Experții afirmă că petrolul s-a ieftinit ușor în ajunul publicării datelor privind rezervele comerciale ale SUA, care vor fi făcute publice pe 20 septembrie.

Totodată, traiderii au ”înghețat” tranzacțiile în așteptarea rezultatelor reuniunii ministeriale a țărilor producătoare de petrol OPEC și a statelor care nu fac parte din acest cartel privind monitorizarea acordului referitor la reducerea producției de petrol, reuniune ce va avea loc pe 22 septembrie. 

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17007163

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!