ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală au fost inaugurate Zilele Europene ale Patrimoniului

17:35 | 19.09.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 sep. /MOLDPRES/. La Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a avut loc astăzi deschiderea oficială a Zilelor Europene ale Patrimoniului, care se vor desfăşura în perioada 18-24 septembrie la sediul central şi la filialele instituţiei. Evenimentul a fost inaugurat cu un program etnofolcloric intitulat „La picior-de-munte, pe dealuri mărunte”, urmat de vernisarea expoziţiei „Miracolul Lumii Subacvatice. Piese din colecțiile Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală”, informează MOLDPRES.

Spectacolul etnofolcloric a fost susţinut de interpreții de folclor Dina Vrăjmașu şi Tudor Ungureanu, Artist al Poporului.

În mesajul său de salut, directorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Petru Vicol, a menţionat că în acest an, Zilele Europene ale Patrimoniului se desfășoară sub genericul „Patrimoniul cultural și Natura: peisajul posibilităților”. Pe parcursul acestor zile, a afirmat Petru Vicol,  în cadrul instituţiei şi la filialele ei vor fi organizate expoziţii, spectacole, ateliere de creaţie, excursii prin Grădina Botanică și Vivariul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală etc.

În acest context se înscrie şi vernisarea expoziției „Miracolul Lumii Subacvatice. Piese din colecțiile Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală”. Expoziția cuprinde piese din Colecția zoologică a muzeului: scoici, corali, stele de mare, crustacee marine etc. Piesele expuse reprezintă biodiversitatea faunistică a mărilor și a oceanelor din regiunile tropicale.

Solicitat de MOLDPRES, şeful secţiei ştiinţele naturii a instituţiei, Sergiu Pană, organizatorul expoziţiei, a subliniat că deosebit de interesante sunt speciile de peşti exotici, precum murena, pisica de mare, peştii-arici, şi, în mod special, anghila electrică sau țipar electric – peşte din râul Amazon, care poate descărca curent electric de până la 600 de volţi. „Anghila are nişte celule, care au funcţia de a genera curent electric. Aceasta se întâmplă când ea se apără sau când vânează alţi peşti. Foarte impresionanţi sunt homarii americani, langusta europeană şi cea caraibiană care frapează prin dimensiunile sale impunătoare - ea poate ajunge până la un metru lungime”, a precizat Sergiu Pană. 

Expoziţia „Miracolul Lumii Subacvatice. Piese din colecțiile Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală” va fi deschisă până la 12 noiembrie.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17007175

img17007175

img17007175

img17007175

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!