ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie dedicată compozitorului şi violonistului român George Enescu a fost vernisată la Chişinău

14:54 | 20.09.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 sep. /MOLDPRES/. O expoziţie sub genericul „George Enescu – personalitate a culturii româneşti şi universale”, dedicată cunoscutului compozitor, violonist, dirijor şi pianist român, a fost vernisată astăzi la rondul de la statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din capitală, informează MOLDPRES.

În debutul manifestării, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, Valeriu Matei, a menţionat că expoziţia este prilejuită de organizarea, pentru prima dată în R. Moldova, a unor evenimente în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică „George Enescu”.

„Mă bucur că Festivalul „George Enescu”, care se încheie la Bucureşti, se extinde şi la Chişinău, cu un concert de excepţie, care va avea loc astăzi, la ora 18.00, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”. În cadrul lui vor răsuna Simfonia I în Mi bemol major de George Enescu, Concertul pentru vioară și orchestră simfonică – „Moments” de Ghenadie Ciobanu și alte lucrări muzicale”, a accentuat Valeriu Matei.

În context, compozitorul Constantin Rusnac a afirmat că ”George Enescu a fost la Chişinău de două ori și a propus autorităţilor de la Bucureşti să deschidă aici un Conservator de Stat”.

La rândul său, preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Moldova, Pavel Gamurari, a subliniat că George Enescu rămâne în istorie drept unul dintre cei mai de seamă oameni de cultură ai secolului XX, care şi-a asumat rolul de ambasador al muzicii româneşti atât în ţară, cât şi peste hotare, contribuind la recunoaşterea internaţională a compozitorilor, dirijorilor şi interpreţilor din România, a mai spus Pavel Gamurari.

Expoziţia cuprinde, în cele 22 de bannere, cele mai importante aspecte ale vieţii şi creaţiei distinsului compozitor, violonist, dirijor şi pianist, aprecierile de care s-a bucurat din partea contemporanilor şi a posterităţii, amintirile prietenilor şi ale ucenicilor săi, fiind supranumit „un Mozart român”.

George Enescu s-a născut la 19 august 1881, la Liveni, actualmente George Enescu, judeţul Botoşani, România. Este considerat cel mai important muzician român. La vârsta de cinci ani a compus prima lucrare muzicală pentru vioară şi pian. A studiat la Conservatorul din Viena și la Conservatorul din Paris. A fost membru de onoare şi membru activ al Academiei Române. S-a stins din viaţă la 4 mai 1955, la Paris, Franţa.

Expoziţia va fi deschisă timp de o lună.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17007199

img17007199

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!