ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O misiune a FMI va efectua, la finele lui octombrie, cea de-a doua evaluare a programului cu Republica Moldova

16:15 | 20.09.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 20 sep. /MOLDPRES/. O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) se va afla în vizită la Chișinău în perioada 25 octombrie - 5 noiembrie pentru a efectua cea de-a doua evaluare a Programului cu Republica Moldova, a anunţat astăzi ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, în cadrul audierilor la Comisia economie, buget şi finanţe a Parlamentului, informează MOLDPRES.

În cadrul vizitei urmează să fie discutat proiectul bugetului de stat pentru anul 2018. ”Imediat după aceasta vom putea să venim deja cu proiectul legii bugetului în Parlament”, a menționat ministrul. El a mai adăugat că ”în linii mari” politica fiscală pentru anul viitor a fost discutată cu FMI.

Pe parcursul a două săptămâni, misiunea FMI va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins de autorități în implementarea programului, în contextul primei evaluări a programului autorităților, susținut de FMI prin Mecanismele de finanțare EFF (Mecanismul de finanțare extinsă) și ECF (Mecanismul extins de creditare).

Prima evaluare a programului economic susținut de FMI a fost efectuată de o echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional condusă de Ben Kelmanson în perioada 14-28 februarie 2017. La finele vizitei, șeful misiunii a declarat că în urma finalizării evaluării programului s-a ajuns la un acord de personal cu autoritățile moldovene în contextul primei evaluări a programului de reforme, ca urmare Republica Moldova va putea accesa aproximativ 21,2 milioane dolari SUA. Ulterior, după aprobarea acordului de către consiliul de directori ai FMI, această sumă a fost transferată pe conturile Chișinăului.

Republica Moldova are acces la o sumă totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (178,7 milioane de dolari SUA). Prima tranșă în sumă de 35,9 milioane de dolari a fost acordată imediat după aprobarea acordului.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img17007202

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!