ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legea cu privire la energetică a fost revotată de Parlament

12:23 | 21.09.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 21 sep. /MOLDPRES/. Legea cu privire la energetică a fost adoptată repetat astăzi de Parlament cu votul a 55 de deputaţi, comunică MOLDPRES.

Documentul care vine să concretizeze mai multe noțiuni, inclusiv drepturile și obligațiile autorității de reglementare a fost respins anterior de şeful statului Igor Dodon. “O lege blocată de mine este Legea cu privire la energetică, prin care ANRE-ului i se acordă dreptul de a-și elabora bugetul, care mai înainte era aprobat de Parlament, și a-și stabili de sine stătător salariile. Anterior am înaintat și o inițiativă legislativă privind plafonarea salariilor și neadmiterea faptului ca salariile conducătorilor unei instituții de stat să depășească suma de 60 de mii de lei”, a scris Dodon pe o reţea de socializare.

Potrivit legii revotată astăzi, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va avea inclusiv dreptul să aplice sancțiuni financiare față de operatorii de pe piață. Noua redacție a legii modifică și procedura de numire a directorilor Consiliului de administrație la ANRE, stabilind că aceștia vor fi desemnați în baza unui concurs organizat de Parlament pe principii profesionale și transparente.

Un alt principiu promovat în lege este aprobarea bugetului ANRE de către Consiliul de administrație al ANRE cu informarea ulterioară a Parlamentului și supunerea controlului de către Curtea de Conturi. Documentul a fost coordonat și expertizat de Comunitatea Energetică Europeană.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img17007239

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!