ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova a participat la reuniunea ministerială informală a Iniţiativei Central Europene

10:49 | 22.09.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 sep. /MOLDPRES/. Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Lilian Darii, a participat ieri la reuniunea informală a Miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre ale Iniţiativei Central Europene (ICE), care a fost organizată în marja segmentului înalt al celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale ONU la New York, sub auspiciile Preşedinţiei-în-exerciţiu a Republicii Belarus, informează MOLDPRES. 

Potrivit Serviciului diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE, în cadrul evenimentului, participanţii au efectuat un schimb de opinii asupra evoluţiilor din ICE, priorităţilor pe termen mediu şi lung şi au discutat despre diferite aspecte ale cooperării regionale. Totodată, a fost reiterată importanţa implementării Planului de Acţiuni pentru perioada 2017-2020, în particular a prevederilor referitoare la domeniile transporturilor, tehnologiei şi comunicaţiilor şi sectorului energeticii.

În intervenţia sa, viceministrul Darii a subliniat necesitatea continuării aprofundării dialogului şi interacţiunii sectoriale dintre ICE şi Uniunea Europeană, care reprezintă un partener cheie pentru parcursul de modernizare a regiunii ICE, atât pe dimensiunea economică, cât şi în procesul consolidării democraţiei şi drepturilor omului în statele membre ale iniţiativei.

Informaţie suplimentară:
Iniţiativa Central Europeană a fost lansată în cadrul Patrulaterei de la Budapesta din anul 1989, fondatorii fiind Austria, Ungaria, Italia şi Republica Socialistă Federativă Iugoslavia. Obiectivul major al ICE este de a consolida cooperarea dintre statele din Europa Centrală, de Est şi Sud-Est, totodată concentrându-se pe pregătirea lor pentru o viitoare aderare la Uniunea Europeană (UE). Republica Moldova a devenit membru ICE la 8 noiembrie 1996, cu ocazia Summit-ului de la Graz a Şefilor de Guvern ai ţărilor membre ale acestei organizaţii. Statele membre ale ICE sunt: 10 state membre UE – Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Italia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria – şi 8 state ne-membre UE – Albania, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, R. Macedonia, R. Moldova, Muntenegru, Serbia și Ucraina.  

img17007278

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!