ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Toamna astronomică începe pe 22 septembrie, când ziua este egală cu noaptea

12:40 | 22.09.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 22 sep. /MOLDPRES/. Echinocţiul de toamnă, momentul care marchează începutul toamnei astronomice, când noaptea este egală cu ziua, se va produce în acest an vineri, 22 septembrie, la ora 23.01, informează  MOLDPRES.

Potrivit Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” din România, începutul ultimei decade a lunii septembrie este caracterizată de momentul în care pășim în toamna astronomică. Acesta este echinocțiul de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.

Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la această dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. Aflându-se la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală cu cea a nopților, indiferent de latitudine.

Singurele excepții se întâlnesc în regiunile polare. Astfel, în zona polului nord începe lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele se va ivi deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primăvară. În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii.

Începând de astăzi durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă. Potrivit astrologilor, odată cu echinocţiul de toamnă, energia universală a planetei se schimbă, fiind benefică pentru manifestare şi gândire sau pentru meditaţie. "Este o energie de factură pozitivă. Zilele de toamnă de până la instalarea iernii astronomice reprezintă momentul oportun pentru a aduce echilibrul în toate aspectele vieții noastre", susţin specialiştii în astrologie.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17007289

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!