ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova a avut loc Festivalul Bucureşti-Chişinău „Două state, o literatură”

10:55 | 25.09.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 sep. /MOLDPRES/. Cea de-a III-a ediţie a Festivalului Bucureşti-Chişinău „Două state, o literatură” s-a desfăşurat în perioada 22-24 septembrie la Chişinău şi Soroca, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat: vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Gabriel Chifu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, redactorul-şef al revistei „România Literară”, Răzvan Voncu, profesorul Mihai Zamfir (Bucureşti), Ioan Holban (Iaşi), scriitorii Vladimir Beşleagă, Mircea V. Ciobanu, Vitalie Ciobanu, Vitalie Răileanu, Nicolae Popa, Irina Nechit, Maria Pilchin, Marcel Gherman din Chişinău ş.a.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele Filialei Chişinău al Uniunii Scriitorilor din România, scriitorul Leo Butnaru, unul dintre organizatorii evenimentului, a menţionat că genericul „Două state, o literatură”, sub care s-a desfășurat festivalul, subliniază unitatea literaturii române de pe cele două maluri ale Prutului și ajută la integrarea scriitorilor români de la Chișinău în literatura română.

„Festivalul cuprinde o serie de activități culturale, printre care lecturi publice în fața studenților și elevilor din Chișinău, întâlniri și dezbateri literare, precum și un maraton de poezie la Cetatea Soroca”, a precizat Leo Butnaru.

În prima zi a festivalului, participanţii au avut întâlniri cu cititorii la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Liceul Teoretic „Spiru Haret” şi la Biblioteca Publică „Onisifor Ghibu”. În după-amiaza zilei de vineri, la Uniunea Scriitorilor din Moldova a avut loc colocviul „Spiritul critic în literatura de azi”. Cu acest prilej, a fost prezentată situația revistelor literare și starea criticii de întâmpinare de la București și, respectiv, de la Chișinău.

Sâmbătă, 23 septembrie, participanții la festival s-au deplasat la Cetatea Soroca, unde s-a desfășurat concursul „Cea mai frumoasă poezie”. În același spațiu, a avut loc și ceremonia de decernare a premiilor Filialei Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2016. 

Premiul Festivalului pentru poezie a fost acordat, pentru prima oară, unui poet din România şi, respectiv, unuia – din R. Moldova. Astfel, în posesia premiului pentru poezie au intrat Gabriel Chifu (Bucureşti) şi Grigore Chiperi (Chişinău). De asemenea, au fost acordate două premii ale Filialei Chişinău a Uniunii Scriitorilor din România: lui Ioan Mânăscurtă pentru cartea de publicistică „Desluşirea semnelor” și lui Vitalie Răileanu pentru volumul de poezie „Străin pe ape”.

Cea de-a III-a ediţie a Festivalului Bucureşti-Chişinău „Două state, o literatură” a fost organizată de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale al României, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Uniunea Scriitorilor din România și Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17007340

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!