ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Iranul a închis granița terestră cu Kurdistanul irakian

14:30 | 25.09.2017 Categorie: Externe

Teheran, 25 sep. /MOLDPRES/. Iranul și-a închis granițele cu Kurdistanul irakian, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, în cursul unei conferințe de presă săptămânale, citat luni de agențiile Tasnim şi AFP, preluate de AGERPRES şi MOLDPRES.

"La cererea guvernului irakian, am închis granițele terestre și aeriene" cu Kurdistanul irakian, a declarat Bahram Ghassemi. El a calificat 'ilegal și ilegitim referendumul' pentru independență, organizat de regiunea autonomă Kurdistanul irakian în pofida opoziției Bagdadului și a țărilor vecine.

Iranul a anunțat deja de duminică suspendarea tuturor zborurilor iraniene spre aeroporturile Erbil și Souleiymanieh, precum și toate zborurile din Kurdistanul irakian și care tranzitează Iranul.

"Iranul respectă integritatea teritorială, suveranitatea națională și evoluția democratică a Irakului și orice acțiune contrară acestor principii (...) va putea provoca daune tuturor, în special kurzilor", a declarat Ghassemi.

În cursul unei convorbiri telefonice avute duminică seara cu premierul irakian Haider al-Abadi, președintele iranian Hassan Rohani și-a declarat din nou sprijinul pentru regimul de la Bagdad.

Kurzii din Irak votează luni în cadrul referendumului cu privire la independența regiunii autonome Kurdistan și a zonelor disputate între guvernul de la Bagdad și cel regional de la Erbil, pe fondul îngrijorărilor la nivel regional și internațional că această consultare va alimenta suplimentar instabilitatea și violențele în Orientul Mijlociu.

 

 

/Editor M.Cucu/

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!