ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Meteorologii au anunţat Cod Galben de îngheţuri pentru sfârşitul săptămânii

16:34 | 25.09.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 25 sep. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat astăzi Cod Galben de îngheţuri pentru perioada 28 septembrie - 2 octombrie, comunică MOLDPRES.

Conform meteorologilor, pe 28 septembrie, în orele dimineții, izolat în raioanele de nord se prevăd înghețuri la suprafața solului cu intensitatea de minus 1-2 grade Celsius. În intervalul 29 septembrie – 2 octombrie, îngheţurile prognozate vor avea răspândire pe o mare parte a teritoriului ţării, ajungând până la minus 3 grade Celsius.

Sinopticienii de la SHS au informat că, de regulă, primele îngheţuri la suprafaţa solului se semnalează în medie pe teritoriul ţării în prima jumătate a lunii octombrie, iar în aer – în jumătatea a doua a aceleiaşi luni. Însă, în unii ani, îngheţuri la suprafaţa solului au fost înregistrate chiar şi în prima decadă a lunii septembrie.

Astfel, cele mai timpurii îngheţuri la suprafaţa solului au fost semnalate pe 8 septembrie 1953, în localităţile Camenca, Râbniţa, Bravicea, Corneşti, Comrat, unde au fost înregistrate până la 6 grade sub zero. În aer cele mai timpurii îngheţuri au fost notate la 17 septembrie 1952 (Briceni, Bălţi, Tiraspol, Leova), cu intensitatea până la minus 2,5 grade Celsius.

Solicitaţi de MOLDPRES mai mulţi agricultori au afirmat că îngheţurile anunţate sunt o surpriză neplăcută mai mult pentru legumicultori. „În special, trebuie să se mobilizeze producătorii de roşii, vinete, ardei şi gogoşari, aceste legume fiind cele mai sensibile la prima brumă. Fructele, strugurii, datorită unei concentraţii mai mari a zahărului, sunt mai rezistente”, afirmă fermierii.

Totodată, specialiştii susţin că în caz că este imposibil de strâns în regim de urgenţă toată roada, o soluţie ar putea fi peliculele aşternute peste plantaţii. Este o experienţă încercată care a permis de mai multe ori salvarea mai ales a culturilor de roşii.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17007361

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!