ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ONU: Rusia este responsabilă de "încălcări grave ale drepturilor omului" în regiunea Crimeea

09:29 | 26.09.2017 Categorie: Externe

New York, 26 sep. /MOLDPRES/.Oficiul ONU pentru Drepturile Omului a publicat un raport în care acuză Rusia de "încălcări grave ale drepturilor omului" în Crimeea, regiune anexată de Moscova de la Ucraina în anul 2014, informează site-ul postului BBC News, consultat de MEDIAFAX şi MOLDPRES.

Potrivit raportului, în regiune au fost înregistrate cazuri de arestări arbitrare, tortură şi cel puţin o execuţie extrajudiciară.

Autorii raportului concluzionează că situaţia drepturilor omului s-a "deteriorat semnificativ" în regiune, notând că funcţionarii civili au fost forţaţi să renunţe la cetăţenia ucraineană, iar educaţia în limba ucraineană a fost aproape cu totul eliminată din şcolile din Crimeea.

Raportul mai indică faptul că tătarii, care reprezintă aproximativ 12% din populaţia regiunii, au fost în mod special vizaţi de abuzuri.

Documentul se bazează pe interviuri luate unor persoane aflate în Ucraina întrucât anchetatorilor nu le-a fost permisă intrarea în regiune.

Avocatul poporului din Rusia, Tatiana Moskalkova, a denunţat raportul ca "o evaluare părtinitoare şi injustă a situaţiei drepturilor omului din Crimeea", informează agenţia de ştiri Interfax.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17007374

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!