ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Partidul Democrat a refuzat să participe la referendumul de demitere a primarului Dorin Chirtoacă

12:06 | 03.10.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 3 oct. /MOLDPRES/. Partidul Democrat din Moldova (PDM) a refuzat să participe la referendumul local pentru revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă. Anunțul a fost făcut astăzi de către purtătorul de cuvânt al democraților, Vitalie Gamurari, în urma ședinței săptămânale a formațiunii, transmite MOLDPRES.

Sursa citată a menționat că inițiativa de demitere a primarului capitalei este una nu doar a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, ci și a șefului statului, Igor Dodon. „Aceasta nu are nimic în comun cu dorințele chișinăuienilor și probleme reale ale orașului. Inițiativa este una strict politică, electorală și în interesul unui singur partid, de aceea a fost luată o astfel de decizie”, a specificat Gamurari.

Anterior, Partidul Liberal și Partidul Unității Naționale, al cărui președinte de onoare este fostul lider de la Cotroceni Traian Băsescu, au anunțat că vor boicota referendumul local.

Referendumul de demitere a primarului capitalei va avea loc pe 19 noiembrie curent. Perioada electorală urmează să înceapă cu 45 de zile înainte de această zi. Anterior, Comisia Electorală Centrală a decis alocarea a 8,9 mln de lei pentru organizarea acestuia.

Pentru ca edilul să fie demis din funcție, prin intermediul unui referendum, sunt necesare peste 160 mii de voturi. De asemenea, pentru ca referendumul să fie validat, la scrutin ar trebui să participe nu mai puţin de o treime din cei peste 647 mii de alegători înscrişi pe liste.

Dorin Chirtoacă se află în fruntea capitalei din 2007, în prezent fiind la cel de-al treilea mandat. Primarul Chișinăului a fost reţinut la finele lunii mai de procurorii și ofițerii anticorupţie, fiind bănuit de trafic de influenţă în dosarul parcărilor cu plată. Totodată, procurorii anticorupție au anunțat la finele lunii august că edilul este cercetat penal într-o nouă cauză penală, în care este suspectat de depăşirea atribuţiilor de serviciu într-un dosar privind schimbarea modului de executare a titlurilor de acordare a spațiului locativ în capitală.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img17007622

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!