ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 70 la sută din participanții la un sondaj spun că nu intenționează să plece la muncă peste hotare

13:37 | 03.10.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 3 oct. /MOLDPRES/. Peste 70 la sută din participanții la un sondaj, realizat în luna septembrie curent, au spus că nu au muncit peste hotare și nu intenționează să plece în străinătate la lucru în următoarele șase luni, informează MOLDPRES.

Potrivit sondajului, prezentat astăzi, 6 la sută din respondenți au declarat că vor să plece la lucru peste hotare, 9.5 la sută – că au lucrat peste hotare și intenționează să mai plece în următoarele șase luni, iar 11.8 afirmă că deși au muncit peste hotare, nu mai doresc să plece în străinătate. Cea mai mare parte dintre persoanele care au lucrat în străinătate și nu mai vor să plece sunt din mediul rural și oamenii în vârstă de peste 45 de ani. Tinerii sunt mai predispuși să plece, indiferent de faptul dacă au muncit sau nu peste hotare.

La întrebarea ”Cum credeţi, unde se pot realiza cel mai bine copiii Dvs.?, 63.3 la sută au notat că peste hotare, 24.5 la sută au răspuns că în Republica Moldova, iar 12.3 la sută au ezitat să răspundă.

Întrebați ”Ce după părerea Dvs. ar trebuie să facă statul ca toate persoanele plecate la studii sau la muncă peste hotare să dorească să revină în Republica Moldova?”, peste 70 la sută din respondenți au arătat la crearea noilor locuri de muncă, 69.3 la sută – ridicarea salariilor și nivelului de trai. De asemenea, participanții la sondaj afirmă că i-ar determina pe tineri să revină acasă dezvoltarea economiei, combaterea corupției, îmbunătățirea infrastructurii, dezvoltarea întreprinderilor industriale.

Sondajul a fost realizat în perioada 9-20 septembrie de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing “CBS-AXA”, la comanda IDIS ”Viitorul”, pe un eșantion reprezentativ de 1109 persoane, cu o marjă de eroare de 2.8 la sută.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!