ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderile Mici și Mijlocii

15:54 | 03.10.2017 Categorie: Comunicate

Experiența României, utilă pentru Fondul de Garantare a Creditelor din R. Moldova

Chişinău, 3 oct. /MOLDPRES/. O delegație din cadrul Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderile Mici și Mijlocii (ODIMM) a efectuat o vizită de  schimb de experiență la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) din România. Vizita delegației reprezentanților Fondului de Garantare a Creditelor (FGC) din R. Moldova a avut drept obiectiv preluarea bunelor practici din experiența acumulată de omologii români privind procedurile de garantare implementate.

Pe parcursul vizitei, specialiștii ODIMM au fost familiarizați cu istoricul și misiunea Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, modul și schema de garantare pentru creditele acordate IMM-urilor, aspectele juridice  și modalitatea de executare a garanțiilor financiare acordate, precum și schema de garantare implementată în cadrul programului guvernamental ”Prima Casă”.

La rândul său, membrii delegației ODIMM au prezentat  experiența în gestionarea programelor de susținere a sectorului IMM, inclusiv și procedurile de garantare a creditelor implementate de FGC în R. Moldova. 

În acest sens, reprezentanții FNGCIMM au fost interesați de experiența ODIMM în domeniul gestiunii FGC și a programelor de suport pentru tineri, femei, emigranți, etc. Totodată, au exprimat speranța că atât FGC, cât și Ministerul de Finanțe din Republica Moldova vor prelua expertiza echipei din România fapt care va ajuta la îmbunătățirea proceselor de lucru.

FNGCIMM din România are ca activitate principală emiterea de garanții și asumarea de angajamente pentru garantarea creditelor și a altor instrumente de finanțare care pot fi obținute de întreprinderile mici și mijlocii din băncile comerciale românești.

FGC din Republica Moldova este gestionat de ODIMM. FGC este primul şi unicul  fond de garantare a creditelor creat din resursele bugetului de stat, care are drept scop susţinerea IMM-urilor pentru accesarea resurselor financiare. Garanția financiară emisă de FGC poate fi utilizată de IMM-uri pentru acoperirea necesității cu gaj a creditelor solicitate de la băncile comerciale.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!