ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful statului a anunțat că va penaliza persoanele responsabile de plecarea soldaților moldoveni la exercițiile din Ucraina

16:16 | 03.10.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 3 oct. /MOLDPRES/. Șeful statului, Igor Dodon, a anunțat că va penaliza persoanele responsabile de plecarea soldaților moldoveni la exercițiile din Ucraina. Declarația a fost făcută astăzi în urma ședinței de lucru cu efectivul de comandă al Armatei Naționale, relatează MOLDPRES.

Președintele a specificat că, pentru încălcarea ordinului său, prin care a interzis participarea militarilor moldoveni la exercițiile din Ucraina, „va fi retrogradată conducerea Ministerului Apărării, întrucât soldații și ofițerii simpli nu sunt vinovați” de plecarea la exercițiile din țara vecină.

„Persoanele care nu au respectat ordinul vor fi penalizate. Despre aceasta am discutat azi la prima ședință de lucru desfășurată sub conducerea Comandantului Suprem al Forțelor Armate. La întrunire au fost invitați comandanții tuturor subdiviziunilor, de pe tot teritoriul țării, pentru a raporta despre starea lucrurilor din fiecare unitate militară. Ulterior, am venit cu unele aprecieri, inclusiv față de situația de la Ministerul Apărării”, a spus Igor Dodon.

„Am indicat stoparea oricăror mișcări de active de la Ministerul Apărării la alte instituții, pentru că există riscuri că se dorește vânzarea activelor instituției. De asemenea, până la sfârșitul săptămânii voi semna o inițiativă de revenire la pachetul social pentru militari, care se află într-o situație foarte dificilă”, a menționat șeful statului, fără a preciza din ce surse financiare vor fi procurate pachetele sociale.

De cealaltă parte, în urma ședinței, viceministrul Apărării, Gheorghe Galbura, a menționat că nu a încălcat nimic atunci când a dispus deplasarea militarilor în Ucraina, întrucât a acționat în baza hotărârii de Guvern. „Domnul președinte a spus că vor fi luate măsuri față de cei care nu au îndeplinit ordinul dumnealui, cred că s-a referit la mine, dar nu mi-a spus nimic în mod personal. Eu am îndeplinit hotărârea Guvernului în baza căreia s-a decis ca militarii noștri să plece la stagiul de instruire. Dacă dumnealui crede că am încălcat, poate să întreprindă măsuri. Eu am acționat conform legislației în vigoare și nu am încălcat nimic”, a afirmat Galbura.

Executivul a aprobat la începutul lunii septembrie hotărârea cu privire la participarea unui contingent de militari moldoveni la stagiul de instruire „Rapid Trident” din Ucraina. În scurt timp, șeful statului a suspendat hotărârea Guvernului, însă militarii au acționat în baza deciziei Executivului și s-au deplasat la exercițiile din statul vecin.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img17007640

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!