ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Liderul și trei membri ai grupării „Borman” au fost reținuți pentru comercializarea drogurilor

13:10 | 04.10.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 4 oct. /MOLDPRES/. Liderul și trei membri ai grupării „Borman” au fost reținuți în capitală pentru circularea și comercializarea hașișului, dar și pentru crearea și asigurarea activității unei organizații criminale internaționale. Anunțul a fost făcut astăzi de către adjunctul procurorului șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Vitalie Busuioc, în cadrul unei conferințe de presă, informează MOLDPRES.

Sursa citată a specificat că substanțele narcotice circulau în Spania, Italia, Germania, Grecia, Lituania, Franța și Federația Rusă, prețul total al acestora fiind de peste un milion de euro. „Pe acest caz, investigațiile au început încă în anul 2013. Liderul organizației, Oleg Pruteanu, alias Borman, în anul 2011 a atras în grupare mai mulți membri, care cu sume de cel puțin 50 mii de euro plecau în Spania, de unde achiziționau hașiș marocan, acolo îl camuflau în rezervoarele de combustibil sau în caroseria mijloacelor de transport și îl transportau în Federația Rusă. În Rusia bănuiții erau întâmpinați de o altă grupare, care realizau drogurile pe piața rusă. Hașișul marocan era procurat cu 800 – 1200 de euro pentru un kg și era comercializat cu 2500 de euro și mai mult”, a menționat Busuioc

Potrivit procurorilor, la începutul anilor 2000, frații Pruteanu, Oleg și Ghenadie, au săvârșit mai multe infracțiuni, precum furturi și jafuri pe teritoriul Italiei. După ce au fost depistați, și-au reorientat activitatea în Spania și Portugalia, unde sechestrau persoane și estorcau bani. În 2004, fratele lui Oleg Pruteanu a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru crearea unei organizații criminale. Tot atunci, au fost condamnați la închisoare și o parte din membrii grupării.

După aceasta, Borman și-a reorientat activitatea și anume traficul de droguri. În timpul transportării substanțelor, deseori traseele erau modificate. Totodată, uneori suspecții treceau și prin Republica Moldova. Din grupare fac parte cetățeni din R. Moldova, Spania, Germania, Federația Rusă și alte state din Uniunea Europeană. Până în prezent, au fost identificați mai mult de 12 membri, însă mai există și alți membri care sunt căutați de organele de drept. Membrii organizației au vârste cuprinse între 25 și 45 de ani.

Conform procurorilor, în total, au fost transportate și comercializate peste 660 kg de hașiș. Liderii și membrii grupării au case de lux, automobile de milioane de lei, însă nimeni dintre aceștia nu este angajat în câmpul muncii.

Persoanele reținute au fost puse sub învinuire și plasate în arest pentru 30 de zile. Totodată, a fost inițiată o procedură de aplicare a sechestrului asupra bunurilor. În urma perchezițiilor realizate au fost depistate și ridicate arme, muniții, bijuterii din metale prețioase și dispozitive de comunicare cifrată.

Dacă vor fi găsiți vinovați, membrii organizației criminale riscă până la 15 ani de închisoare.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!