ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova își dorește sprijin mai activ pe calea integrării europene din partea Bulgariei

18:32 | 04.10.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 4 oct. /MOLDPRES/. Republica Moldova își dorește sprijin mai activ pe calea integrării europene din partea Bulgariei, țară care, în prima jumătate a anului 2018, va deține președinția Consiliului UE. Subiectul a fost discutat astăzi la întrevederea vicepreședintelui Parlamentului, Iurie Leancă, cu vicepreședintele Bulgariei, Iliana Yotova, aflată în vizită în Republica Moldova, a relatat pentru MOLDPRES Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

”Republica Moldova își dorește să avanseze pe calea integrării europene, având sprijinul țărilor-prietene. Sper că vizita va impulsiona noi abordări în dialogul bilateral și vom beneficia de sprijin mai activ pe dimensiunea europeană”, a declarat Iurie Leancă.

Vicespeakerul s-a referit și la situația comunității bulgare din Republica Moldova, care are nevoie de sprijin continuu atât din partea autorităților de la Chișinău, cât și a celor de la Sofia. Iurie Leancă a menționat că este interesat personal ca bulgarii să se simtă bine în Republica Moldova, dat fiind faptul că mama sa este de origine bulgară.

Totodată, vicepreședintele Parlamentului a solicitat suportul autorităților bulgare pentru computerizarea școlilor cu predare în limba bulgară din țară, propunând și înfrățirea satelor bulgărești din Republica Moldova cu comunitățile rurale din Bulgaria, precum și organizarea unor foruri investiționale economice regionale.

La rândul său, Iliana Yotova a reiterat sprijinul Bulgariei pentru Republica Moldova atât pe calea integrării europene, cât și în proiectele de dezvoltare a țării. Oficialul a precizat că Bulgaria, în perioada în care va prezida în premieră Consiliul UE, va urmări cu atenție evoluțiile înregistrate de țările din cadrul Parteneriatului Estic. În alt context, vicepreședintele Bulgariei a mulțumit autorităților din Republica Moldova pentru că garantează exemplar studierea limbii bulgare și respectarea tradițiilor comunității bulgare.

Prezent la întrevedere, președintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Violeta Ivanov, a mulțumit pentru sprijinul oferit Republicii Moldova de Bulgaria. Deputatul a menționat importanța dinamizării relațiilor interparlamentare moldo-bulgare, în special la nivelul comisiilor de profil, pentru un transfer de experiență și bune practici pe dimensiunea integrării europene și în procesul de aproximare a legislației la directivele UE.

Deputatul Corneliu Dudnic a remarcat sprijinul oferit de Iliana Yotova în perioada când era eurodeputat. Parlamentarul a mai precizat că, reieșind din recentele modificări la Codul electoral aprobate de Legislativ, după alegerile din 2018, comunitatea bulgară din Republica Moldova are șansa de a avea propriul reprezentant în forul legislativ.

Deputatul Oleg Lipskii, președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Bulgaria, a pledat pentru impulsionarea colaborării economice între cele două țări.

img17007695

img17007695

img17007695

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!