ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul-concurs „Crizantema de Argint” şi-a desemnat laureaţii

11:03 | 06.10.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 oct. /MOLDPRES/. Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului-Concurs de Creaţie şi Interpretare a Romanţei „Crizantema de Argint”, care s-a desfăşurat în perioada 3-5 octombrie la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău, s-a încheiat ieri seară cu Gala Laureaţilor. Actuala ediţie a avut loc după o întrerupere de cinci ani, informează MOLDPRES.

În prima seară s-a desfăşurat concursul la secţiunea creaţie, care a pus în competiţie 11 lucrări, iar în seara a doua juriul şi spectatorii i-au urmărit şi apreciat pe cei 12 concurenţi la secţiunea interpretare.

Solicitată de MOLDPRES, directorul general al Filarmonicii Naționale şi președintele Uniunii Muzicienilor din Moldova, Svetlana Bivol, preşedintele juriului, a menţionat că scopul festivalului-concurs este de a pune în valoare şi de a lansa cele mai reprezentative talente în genul romanţei, evidenţiate prin calităţi de excepţie ale vocii, virtuţi interpretative, muzicalitate şi cunoaştere a genului.

Din juriu au mai făcut parte: dirijorul Gheorghe Șevcișin, Artist al Poporului, compozitorul Marian Stârcea, Artist al Poporului, interpreta Diana Văluță, câștigătoarea Crizantemei de Argint (2006) și a Crizantemei de Aur din anul 2006, cântăreaţa Margareta Ivanuș, Artistă a Poporului şi Alina Mavrodin–Vasiliu (România), director al Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței”, Târgoviște, director artistic al Festivalului „Crizantema de Aur” 2017.

La secţiunea creaţie, de premiul I s-a învrednicit romanţa  „Ca frunza-n vânt”, muzică Svetlana Bardrajan,  versuri Ianoş Ţurcanu, solistă – Cristina Pintilie, iar de premiul II – romanţa „Dar una dintre ele”, muzică de C. Bardan şi V. Bardan, solistă Theodora Manolache (România) şi romanţa „Însemnare” , muzică de Titel Popovici, versuri de Virgil Carianopol, solistă – Silvia Goncear.   Cu premiul III a fost distinsă romanţa „Inima vioară cântătoare”, muzică şi versuri de Liuba Procopii, interpretă – Viorica Moraru şi romanţa „Poate eşti”, muzică de C. Bardan şi V. Bardan, solistă – Theodora Manolache (România).

La secţiunea interpretare, premiul I i-a revenit  Alinei Ureche, care a interpretat romanţa „Vioara”, muzică şi versuri de Mia Braia,  iar premiul II a fost împărţit între Drăgălina Migalatiev (romanţa „Şi-n chioşc fanfara cântă”, muzică de Aurel Giroveanu şi Florentin Delmar, versuri de Aurel Felea) şi Rodica Seling Pop, care a cântat romanţa „Bătrânul tei”, muzică de Dan Mizrahy, versuri de Mariana Ionescu. Premiul III l-au luat Elena Rotaru, care a interpretat romanţa „Mai spune-mi că nu m-ai uitat”, muzică de Gh. Dendrino, versuri de Puiu Maximilian şi Ana Granaci pentru romanţa „Iubirea ta”, muzică de Temistocle Popa, versuri  Aurel Storin.

În posesia Trofeului Festivalului şi a Marelui Premiu a intrat cântăreţul George-Marcel Cojocărescu din Bacău, România. El a interpretat „Romanţa înstrăinării”, muzică de Paraschiv Oprea, versuri de Gheorghe Rotaru.

În recital au evoluat Diana Văluţă, Cristina Scarlat, Andrei Ştefăneţ, Silvia Goncear, Margareta Ivănuş şi Alina Mavrodin-Vasiliu (România). Toţi interpreţii au fost acompaniaţi de orchestra de muzică populară „Folclor”, dirijată de Petre Neamţu, Artist al Poporului.

Evenimentul este organizat de Uniunea Muzicienilor din Moldova în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Filarmonica Națională “Serghei Lunchevici”, Primăria Municipiului Chișinău și Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni. Festivalul  de Creaţie şi Interpretare a Romanţei „Crizantema de Argint” a fost lansat în 1992.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17007744

img17007744

img17007744

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!