ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldovenii care activează în Germania vor putea beneficia de pensii oferite de acest stat

15:14 | 06.10.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 6 oct. /MOLDPRES/. Legislativul a ratificat astăzi Acordul dintre Republica Moldova şi Republica Federală Germania privind securitatea socială, semnat la 12 ianuarie 2017, notează MOLDPRES.

Documentul prevede asigurarea unui cadru de garanţii sociale pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova, care domiciliază şi/sau desfăşoară o activitate de muncă pe teritoriul unuia sau al ambelor state contractantei.

Astfel, moldovenii care au desfăşurat o activitate temporară de muncă în Germania, la atingerea vârstei de pensionare, vor putea beneficia de pensie din acest stat. Totodată, pe perioada de activitate, cetăţenii Republicii Moldova vor fi asiguraţi, după caz, cu pensii de dizabilitate cauzată de boli obişnuite, pensii şi indemnizaţii de dizabilitate cauzată de accidente de muncă sau boli profesionale și cu pensii de urmaş.

Fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporţional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu, aplicând legislaţia naţională în domeniu.

Totodată, prevederile Acordului vor crea condiţii favorabile pentru ca cetăţenii plecaţi peste hotare să revină în Republica Moldova, beneficiind de pensie din ambele state.

R. Moldova are semnate acorduri similare cu încă 11 state.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img17007766

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!