ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un viceministru al Finanţelor şi trei oameni de afaceri au fost reţinuţi de CNA

15:45 | 06.10.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 6 oct. /MOLDPRES/. Un viceministru al Finanţelor, dar şi trei oameni de afaceri, bănuiţi că ar fi încercat trucarea unor licitaţii publice, au fost reţinuţi astăzi de către procurorii anticorupţie şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie /CNA/, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor CNA, demnitarul,cunoscând că Guvernul a dispus alocarea sumei de 15 milioane de lei din fondul de rezervă pentru consolidarea bazei tehnico-materiale a Instituţiei medico-sanitare publice ”Spitalul Clinic Republican”, ar fi încercat să convingă conducerea spitalului că transferul acestor bani depinde exclusiv de decizia ei, iar pentru ca spitalul să beneficieze de suma menţionată, trebuie să i se ofere o recompensă.

De asemenea, funcţionarul ar mai fi promis că poate favoriza alocarea suplimentară a unei sume similare pentru lucrările de reparaţie şi renovare a instituţiei. Tot ea ar fi cerut reprezentantului Spitalului Clinic Republican să favorizeze persoane din cadrul unor companii din domeniul construcţiilor la licitaţia publică ce urma să aibă loc pe 11 octombrie 2017. În schimbul desemnării acestora drept câştigători, demnitarul i-ar fi promis reprezentantului instituţiei o recompensă de 5 la sută din suma alocată, iar 5% i-ar fi revenit ei.

În acest caz, procurorii şi CNA au pornit o cauză penală pentru corupere pasivă şi activă. Pentru confirmarea probatoriului, astăzi au fost efectuate percheziţii la domiciliile, automobilele, oficiile şi birourile de serviciu ale viceministrului Finanţelor şi agenţilor economici implicaţi. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bănuiţii riscă până la 15 ani de închisoare cu amendă în mărime de până la 500 mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice pe un termen de la 10 la 15 ani.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img17007772

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!