ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

18 pepiniere din R. Moldova au primit dreptul de exporta materialul săditor viticol şi pomicol pe piața rusă

17:46 | 06.10.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 6 oct. /MOLDPRES/. Optsprezece pepiniere din Republica Moldova au fost autorizate să exporte material săditor viticol şi pomicol în Federația Rusă. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a primit o scrisoare de la Serviciul Federal rus pentru Supravegherea Veterinară şi Fitosanitară în care se arată că Rosselhoznadzor a decis să majoreze volumul de import al materialului săditor şi să accepte accesul pe piața rusă a 18 companii moldovenești, informează MOLDPRES.

Decizia vine după ce, în iunie curent, un grup de specialişti ai Rosselhoznadzor a inspectat pepinierele pentru exportul materialului săditor viticol, pomicol şi decorativ din Republica Moldova în Federaţia Rusă.

ANSA anunță că un grup de 25 de companii își anunțase inițial disponibilitatea de a realiza exporturi, însă cinci din ele au fost inspectate în anul 2016 şi trei au refuzat să fie vizitate, motivând prin lipsa cererii comerciale pentru anul 2017 din partea partenerilor din Federaţia Rusă.

În cadrul vizitei, echipa de experţi a investigat pepinierele amplasate în raioanele Briceni, Edineţ, Orhei, Străşeni şi Sângerei. În afară de observările vizuale în plantaţiile-mamă, şcolile de viţe altoite şi pomi altoiţi, a locurilor de pregătire şi păstrare a materialului săditor, au fost prelevate 183 de mostre de plante, părţi de plante şi sol. Mostrele au fost prelevate de specialiştii ruşi în comun cu inspectorii teritoriali din raza de amplasare a pepinierei şi reprezentantul proprietarului companiei.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

 

img17007780

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!