ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Exporturile moldovenești pe piața UE continuă să crească mai accelerat decât spre țările CSI

09:34 | 07.10.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 7 oct. /MOLDPRES/. Dinamica exporturilor din Republica Moldova spre piața Uniunii Europene a continuat să o devanseze pe cea a livrărilor de mărfuri moldovenești spre țările CSI, creșterile în opt luni fiind de 16.7 la sută și, respectiv, de 12.8 la sută, potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), informează MOLDPRES.

Statisticile oficiale mai relevă că ponderea țărilor Uniunii Europene a ajuns la 64.1 la sută, în ianuarie-august 2017, față de 63.3 la sută în perioada similară a anului precedent, iar exporturile s-au ridicat la 915,8 milioane de dolari SUA. Totodată, ponderea țărilor CSI în exporturile Moldovei a scăzut de la 21.3 la sută, în opt luni ale anului 2016, la 20.8 la sută în ianuarie-august 2017.

„Analiza evoluției exporturilor pe țări în ianuarie-august 2017, comparativ cu perioada similară din anul 2016, relevă majorarea exporturilor în România (+15,8%), Germania (+21,6%), Federația Rusă (+11,7%), Turcia (+38,0%), Bulgaria (+36,9%) și Ucraina (+36,3%)”, anunță BNS.

Creșterea exporturile per total în opt luni cu 15.2 la sută este peste așteptările analiștilor și Ministerului Economiei și Infrastructurii, care se așteptau la un avans de 10-12 la sută în anul 2017. O ascensiune mult mai puternică s-a înregistrat în luna august, cu 23.8 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Datele statistice însă nu confirmă deocamdată prognozele autorităților, care anticipează un avans mai mare al exporturilor decât al importurilor. Republica Moldova a importat, în opt luni, mărfuri cu 18.7 la sută mai mult decât în perioada similară a anului trecut, pe fondul creșterii cererii și consumului intern, în special al populației.

Ministerul Economiei și Infrastructurii prognozează o creștere a exporturilor în acest an cu 10 la sută, iar a importurilor cu 8 la sută. Într-o notă de prognoză a ministerului se menționa că „exporturile se vor majora în anii 2017-2020 cu aproximativ 7,5% anual. Factorii care vor contribui la majorarea treptată a exporturilor în perioada de prognoză sunt: restabilirea cererii externe, ofertei interne la produsele agricole, creşterea calitativă a exporturilor, în special, datorită investiţiilor efectuate în extinderea şi reînnoirea bazei tehnologice, şi, respectiv, integrarea produselor moldoveneşti în fluxurile internaţionale”.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază) 

img17007790

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!