ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Iohannis: România va continua să fie un aliat responsabil și un partener de dialog de încredere al NATO

10:20 | 09.10.2017 Categorie: Externe

Bucureşti, 9 oct. /MOLDPRES/.Președintele român Klaus Iohannis a declarat luni că România va continua să fie un aliat responsabil al NATO, scrie AGERPRES, preluată de MOLDPRES.

"România va continua să fie un aliat responsabil și un partener de dialog de încredere, așa cum a demonstrat și până acum", a spus șeful statului în discursul susținut la Adunarea Parlamentară a NATO, care se desfășoară la București.

El a precizat că România a devenit un contributor relevant la asigurarea securității în plan regional, în spațiul euro-atlantic și la nivel internațional, menționând alocarea a 2% din PIB pentru apărare, începând cu acest an, pentru cel puțin 10 ani. Șeful statului român a indicat că, din acest procentaj, fondurile destinate achizițiilor majore de echipamente militare în 2017 ajung aproape la 40%.

Klaus Iohannis a amintit și de aprobarea de către CSAT a Planului de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2017-2026, după ce Parlamentul României a aprobat inițierea procedurilor pentru opt programe majore de înzestrare.

"România și-a asumat implementarea tuturor țintelor de capabilități agreate în cadrul Alianței. În egală măsură, participăm la măsurile de consolidare a prezenței aliate pe flancul estic, atât în regiunea Mării Negre, cât și în Polonia", a arătat el.

Preşedintele român a precizat și că România și-a asumat rolul de națiune-cadru pentru Brigada multinațională de pe teritoriul său și că a lansat inițiativa Combined Joint Enhanced Training, pentru a permite aliaților să-și antreneze trupele în exerciții terestre, aeriene și maritime.

De asemenea, Iohannis a punctat că România are un aport important la operațiile și misiunile aliate, mai ales la misiunile Resolute Support din Afganistan și la KFOR.

Iohannis a mai afirmat că NATO este într-un amplu proces de adaptare, ca urmare a agresiunii împotriva Ucrainei şi a preocupărilor majore de securitate generate.

El a subliniat că Adunarea Parlamentară a NATO este un for unic prin rolul său în consolidarea relației transatlantice și în promovarea valorilor și a principiilor care asigură fundamentul Alianței. De asemenea, el a salutat prezența în România a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, arătând că participarea acestuia reconfirmă legătura strânsă dintre Adunarea Parlamentară NATO, care a fost mereu un partener valoros de dialog, și structurile de decizie aliate, în contextul actual internațional de securitate.

 

 

 

/Editor M.Cucu/

 

img17007826

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!