ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poziția Președintelui Parlamentului față de presupusa influențare a rezultatelor concursului pentru funcția de președinte al ANI

09:45 | 11.10.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 11 oct. /MOLDPRES/. Președintele Legislativului, Andrian Candu, și-a exprimat poziția față de presupusa influențare a rezultatelor concursului pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate, relatează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului. 

Prezentăm textul integral al acestui mesaj:

”În calitate de președinte al Parlamentului Republicii Moldova resping categoric orice insinuări despre presupuse implicări în organizarea și desfășurarea concursului pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), precum și oricare altă implicare într-un concurs pentru ocuparea funcțiilor de demnitate publică.

Singurul obiectiv al Parlamentului este ca ANI să devină, cât de curând, o entitate funcțională. Avem nevoie de asanarea sistemului și eliminarea corupției pentru urmarea cu succes a parcursului european și dezvoltarea țării.

Am dreptul și chiar obligația morală de a expune public poziția față de gradul de implementare a legilor. Respectiv, am declarat public că în concurs s-au înscris candidaturi slabe. Faptul că dl Cârnaț s-a autoidentificat ca fiind slab este, bănuiesc, unul din elementele de sinceritate, cu care s-a lăudat în ultimele zile. Totuși, opinia mea nu a coincis cu cea a organizatorilor concursului, care i-au dat note mari, potrivit domnului Cârnaț, dar care însă nu a promovat testul de integritate. Înțeleg frustrarea dumnealui în aceste condiții.

Am probat determinarea guvernării de a promova o schimbare de atitudine față de corupția și abuzurile din sistemul public prin adoptarea în 2016 a pachetului de integritate. A fost nevoie de voință politică și curaj pentru votarea pachetului de integritate, inclusiv a Legii integrității, aprobată în 2017. În aceste condiții, nu pot rămâne indiferent față de funcționalitatea instrumentelor acordate pentru testarea integrității.

Oricât de dificilă nu ar părea sarcina de a numi o persoană cu o reputație impecabilă, cu autoritate și credibilitate pentru această funcție, am încredere că asemenea persoane vor aplica pentru postul de președinte ANI.

În 2016, Parlamentul a aprobat pachetul de legi de integritate care include Legea privind declararea averii și intereselor personale, legea cu privire la Centrul Național de Integritate și modificarea și completarea unor acte legislative. În 2017 a fost votată Legea integrității, care prevede implementarea unui sistem operațional și de încredere pentru transparența și verificarea averii și intereselor funcționarilor publici pentru a preveni și aborda chestiunea averii nejustificate și conflictului potențial de interese prin fortificarea rolului și capacității operaționale a Comisiei Naționale pentru Integritate. Documentele fac parte din Strategia de reformare a sectorului justiției pentru 2011-2016”.  

img17007893

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!