ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fiecare al doilea moldovean are surplus de greutate, susţin specialiștii în sănătate

12:08 | 11.10.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 11 oct. /MOLDPRES/. Fiecare al doilea moldovean are surplus de greutate, iar cea mai gravă situație este în rândul cetăţenilor cu vârste cuprinse între 45 și 65 ani, atestă date ale Centrului Național de Sănătate Publică, comunică MOLDPRES.

Solicitată de Agenţie, şefa Centrului, Luminiţa Suveică, a specificat că fenomenul este unul care afectează nu doar R. Moldova, ci și populaţia din întreaga lume. ”Numărul de copii şi adolescenţi obezi a crescut pe plan mondial de 10 ori în ultimele patru decenii, atingând în 2016 cifra de 124 de milioane. În situația în care aceste tendinţe se mențin, cifrele vor creşte cu fiecare an”, a spus Suveică.

Potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică, modul de viață sedentar este caracteristic pentru aproape 60 la sută dintre moldovenii care depășesc vârsta de 15 ani. Republica Moldova ocupă locul 72 din 188 în topul țărilor cu cele mai multe persoane supraponderale, întocmit de Organizația Mondială a Sănătății. Fenomenul se manifestă mai mult în oraşe, unde 16 la sută dintre locuitori suferă de obezitate. Specialiştii atrag atenţia că femeile sunt mai predispuse spre greutate excesivă, 17 la sută dintre ele fiind obeze. În rândul bărbaţilor, cota e cu patru puncte procentuale mai mică.

Medicii susţin că principalele cauze care duc la obezitate sunt modul de viaţă sedentar şi consumul în exces de produse bogate în grăsimi, sare şi zahăr.

Astăzi în lume este marcată Ziua mondială împotriva obezităţii.

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!