ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un monument în memoria participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl va fi ridicat în Ocnița

15:37 | 11.10.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 11 oct. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat astăzi hotărârea privind edificarea în oraşul Ocnița a monumentului în memoria participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Centrala Atomoelectrică din Cernobîl. Astfel, cabinetul de miniștri a acceptat propunerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, prezentată în temeiul deciziei Consiliului orășenesc Ocnița, informează MOLDPRES.

La lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl au participat 33 de persoane din raionul Ocnița, dintre care în viață mai sunt 25 de persoane.

Deciziile autorităților publice locale de a edifica monumentul în scuarul din strada Independenței din Ocnița ”au fost aprobate în baza demersului Asociației Obștești ”Uniunea Cernobîl din Moldova” cu susținerea locuitorilor orașului care doresc să aducă un omagiu concetățenilor care au avut de suferit din cauza acestui tragic eveniment ca urmare a îndeplinirii unui serviciu în interesul statului al căror cetățeni au fost și sunt”, notează Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

În primăvara anului 1986, peste 3500 de cetăţeni moldoveni au participat la lucrările de lichidare a consecinţelor avariei de la Cernobîl. Peste 700 dintre ei au decedat. Mulți dintre cei rămași în viaţă, sunt invalizi.

Potrivit unor date, în cel puțin opt raioane a Moldovei sunt înălţate monumente consacrate comemorării victimelor catastrofei de la Cernobîl şi ale altor avarii nucleare. Guvernul Republicii Moldova oferă tradițional, de ziua comemorării catastrofei nucleare pe 26 aprilie, ajutoare bănești. 2570 de persoane care au avut de pătimit şi familiile celor decedaţi au primit în 2017 câte o mie de lei. De alocații similare, oferite de Primăria municipiului Chişinău, au beneficiat 950 de persoane.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img17007913

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!