ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Andrian Candu a avut o întrevedere cu Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului

16:32 | 11.10.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 11 oct. /MOLDPRES/. Parlamentul va adopta un calendar al audierilor parlamentare, planificate pentru sesiunea de toamnă 2017. Deputații vor evalua impactul pachetelor legislative adoptate de Parlament și rezultatele reformelor aflate în curs de desfășurare, relatează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Anunțul a fost făcut la întrevederea Președintelui Parlamentului, Andrian Candu, cu Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Nils Muižnieks, aflat într-o vizită în țara noastră.

La inițiativa Președintelui Parlamentului, Comisia juridică, numiri și imunități va organiza audieri publice pe marginea noului Regulament privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul național al instanțelor de judecată, aprobat ieri de Consiliul Superior al Magistraturii. Andrian Candu a precizat că dacă în urma audierilor se va stabili că documentul are nevoie de îmbunătățiri, atunci va fi expediat Comisiei de la Veneția pentru expertizare. Speakerul Andrian Candu a menționat că prioritățile de guvernare vizează nu doar reformele în domeniile economic și social, ci și în privința respectării drepturilor omului.

La rândul său, Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Nils Muižnieks a încurajat continuarea eforturilor în vederea respectării drepturilor omului în Republica Moldova.

În context, Andrian Candu a făcut o trecere în revistă a unor importante pachete de legi, adoptate de Parlament, care vin să ofere mai multe garanții cetățenilor în ceea ce privește respectarea drepturilor. Este vorba de legile referitoare la reforma Procuraturii, pachetul de integritate și cel financiar-bancar, precum și completarea Constituției cu un capitol nou ce reglementează activitatea Avocatului Poporului.

Totodată, Speakerul s-a referit la modificările legislative operate de Parlament în vederea asigurării egalității de șanse, precum și prevenirea și eliminarea discriminării: introducerea cotei obligatorii de 40% pentru femei în viața publică și politică, sancțiuni pentru violența domestică, măsuri stimulatorii, inclusiv financiare, pentru asigurarea egalității de gen în procesul electoral. Andrian Candu a mai precizat că deputații din cadrul Grupului de lucru cu Adunarea Populară a Găgăuziei urmăresc cu atenție nu doar îmbunătățirea legislației în domeniu, dar și respectarea drepturilor minorităților naționale. 

img17007921

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!