ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Consulul R. Moldova la Istanbul și Consulul Siriei la Chișinău vor fi judecați pentru acte de corupție

14:23 | 12.10.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 12 oct. /MOLDPRES/. Consulul general al Republicii Moldova la Istanbul va compărea în faţa magistraţilor pentru corupere pasivă fiind suspectat că ar fi eliberat, în mod ilegal, acte pentru cetăţeni de origine arabă. În aceeași cauză, vor fi judecați și Consulul onorific al Siriei în R. Moldova şi fratele acestuia, ambii învinuiţi de corupere activă, după ce ar fi dat mită pentru perfectarea actelor pe numele arabilor la Consulatul Moldovei de la Istanbul, transmite MOLDPRES.

Serviciul de presă al Procuraturii Generale a comunicat astăzi că, în perioada 2012 – 2016, Consulul general al Republicii Moldova la Istanbul ar fi cerut şi primit bani şi bunuri pentru a urgenta şi simplifica unele servicii consulare pentru şapte persoane din Iordania, Liban, Siria şi Irak. Totodată, oficialul este învinuit de încălcarea legislaţiei la eliberarea actelor de intrare şi şedere pe teritoriul țării noastre pentru cetăţeni de origine arabă, dar şi de încălcarea regulilor privind lupta cu terorismul internaţional.

Conform probelor, în unele cazuri, suspectul asigura acordarea în regim de urgenţă a vizelor, fără prezentarea solicitantului la Consulat. Pentru serviciile acordate bănuitul primea între 100 și 200 de dolari SUA.

În cadrul aceleiaşi cauze penale figurează şi Consulul onorific al Siriei în Republica Moldova, care este învinuit că ar fi influențat mai multe persoane ce au dat mită pentru perfectarea actelor la Consulatul Moldovei de la Istanbul. Astfel, oficialul redirecţiona, prin intermediul fratelui său, cetăţeni sirieni la Consulul general al Republicii Moldova la Istanbul, care, contra anumitor sume, le acorda, în termen scurt, vize de lungă şedere pe teritoriul țării noastre. Pentru asistența acordată Consulul onorific al Siriei în R. Moldova primea de la 1000 la 2000 de dolari SUA.

Dacă va fi găsit vinovat, Consulul general al Republicii Moldova la Istanbul riscă închisoare de la șapte la 15 ani și amendă de până la 500 mii lei. Totodată, pentru coruperea activă, Consulul onorific al Siriei în R. Moldova, împreună cu fratele său, riscă închisoare de la șase la 12 ani cu amendă de până la 400 mii de lei.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!