ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tudor Zbârnea: „Noi nu am avut intenţia de a distruge scuarul Ghibu”

17:32 | 13.10.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 oct. /MOLDPRES/. Muzeul Naţional de Artă al Moldovei nu a avut şi nu are intenţia de a distruge scuarul Ghibu, care se află pe terenul aferent instituţiei. Această declaraţie a fost făcută astăzi în cadrul unui briefing de presă de către directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, informează MOLDPRES.

Potrivit  sursei citate, afirmaţiile enunţate pe reţelele de socializare că directorul muzeului ar fi dat dispoziţii  să de demonteze mobilierul sau să interzică întreţinerea şi amenajarea scuarului nu au nici un temei.

„În ultimii 15 ani nu a existat vreun mobilier în acel scuar şi nici nu putea directorul muzeului să administreze un teren aflat în custodia Primăriei. Sau că terenul a fost transmis abuziv muzeului. Terenul aferent sediului central a fost atribuit pentru dezvoltarea muzeului pe termen lung, în baza unor demersuri pertinente şi absolut legale din partea Guvernului Republicii Moldova şi a Ministerului Culturii”, a precizat Tudor Zbârnea.

Totodată, directorul muzeului a afirmat că se speculează ideea că instituția ar avea intenţia să construiască un simplu depozit, fără să se menţioneze faptul că terenul a fost atribuit pentru dezvoltarea muzeului prin construirea spaţiilor de conservare a patrimoniului cultural şi extinderea sălilor de expoziţie, în special pentru crearea unei secţii de artă contemporană, care nu există până în prezent în R. Moldova. El a precizat că proiectul de dezvoltare a muzeului ar putea fi realizat doar după finalizarea integrală a lucrărilor de restaurare a sediului „Dadiani” şi a celor două sedii „Herţa” şi „Kligman” de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Adică, cel puţin peste patru ani.

Solicitat de MOLDPRES, consilierul independent în Consiliul municipal Chişinău, Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, a declarat că scuarul Ghibu trebuie să fie reabilitat de către municipalitate. „Nu sunt împotrivă ca acest spaţiu să aparţină muzeului. Sunt împotriva unei construcţii în spaţiul unde se află acest scuar”, a constatat Ion Ştefăniţă.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu) 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!