ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 100 mii de persoane au participat la Ziua Națională a Vinului

12:47 | 16.10.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 16 oct. /MOLDPRES/. Peste 100 mii de persoane au participat la Ziua Națională a Vinului care s-a desfășurat pe 7-8 octombrie curent în capitală. Anunțul a fost făcut astăzi de către ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bâtcă, în cadrul unei conferințe de presă, relatează MOLDPRES.

Oficialul a specificat că la sărbătoare au participat aproximativ 44500 de turiști din SUA, România, Ucraina, Federația Rusă, Franța, Germania, Polonia, Cehia, Franța, Letonia, China, Japonia ș.a. „Din aceste țări la eveniment au venit delegații oficiale, primari de localități, oameni de afaceri. Vizitatorilor le-au fost propuse o mie de tipuri de vin din anul 2016 și 2017. Astfel, la vinăriile din țară au fost comercializate 58 mii de sticle de vin, iar în centrul capitalei peste 48 mii de sticle”, a spus Bâtcă.

Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, a menționat că, în acest an, la sărbătoare s-a reușit realizarea conceptului de a consuma băuturi în mod rezonabil. „În total, au fost făcute peste 16 mii  de degustări, ceea ce înseamnă că fiecare persoană, timp de două zile, a consumat câte 400 ml de vin. La fel, au fost vândute 15 mii de pahare din plastic. În urma evenimentului am reușit să recuperăm 10% din obiectele ce urmau să polueze mediul. Vom depune aceleași eforturi și la următoarele ediții, ca ulterior sărbătoarea să fie 100% ecologică”, a spus Arpentin.

La rândul său, directorul adjunct al Proiectului de Competitivitate din Moldova, Diana Lazăr, a remarcat că în cadrul sărbătorii s-a reușit și promovarea turismului vitivinicol. „Sărbătoarea a fost organizată calitativ. Suntem bucuroși că ne-a reușit să promovăm imaginea Republicii Moldova pe plan internațional”, a afirmat Lazăr.

Potrivit datelor prezentate în cadrul conferinței, în acest an, pentru organizarea sărbătorii Ziua Națională a Vinului au fost alocați 2,7 mln de lei. Totodată, în cadrul evenimentului a fost comercializat vin în sumă de 1,6 mln de lei. La cea de-a 16-a ediție a evenimentului au participat 47 de vinării, care au prezentat cele mai noi produse ce vor apărea pe piață în acest an.

Ziua Naţională a Vinului a fost organizată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Asociaţiile producătorilor de produse vitivinicole „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin”, cu suportul partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei și al partenerului general Moldova Agroindbank.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img17008046

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!