ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artişti din mai multe ţări vor participa la Festivalul de muzică corală „A ruginit frunza din vii”

13:34 | 16.10.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 oct. /MOLDPRES/. Douăzeci şi două de formaţii corale din R. Moldova, România, Bulgaria, Macedonia, Georgia şi Ucraina vor participa la cea de-a X-a ediţie a Festivalului-Concurs Internaţional de Muzică Corală „A ruginit frunza din vii”, care se va desfăşura în perioada 19-22 octombrie la Chişinău, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferinţe de presă de astăzi, preşedintele Asociaţiei Muzical-Corale din R. Moldova, Elena Marian, unul dintre organizatorii Festivalului, a menţionat că acesta are drept scop promovarea artei muzicale corale pe plan naţional şi internaţional.

Potrivit sursei citate, deschiderea oficială a Festivalului va avea loc pe 19 octombrie, la ora 18.00, în incinta Teatrului de Revistă „Ginta Latină”, iar concursul propriu-zis – pe 20 octombrie, începând cu ora 11.00, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. 

În competiţie vor participa patru categorii de formaţii: coruri de copii, de tineret, mixte, coruri de cameră şi ansambluri vocale. Pe 21 octombrie, la ora 18.00, la Palatul Republicii participanţii la festival vor susţine un spectacol de muzică naţională. Pe 22 octombrie, formaţiile corale vor interpreta muzică sacră în mai multe biserici din municipiul Chişinău. În aceeaşi zi, la ora 18.00, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” va avea loc Gala Laureaţilor Festivalului Internaţional „A ruginit frunza din vii”.

Competiţia va fi jurizată de un juriu în frunte cu dirijorul Valentina Bolduratu.

Prezentă la eveniment, Natalia Barabanşcicov, conducătorul artistic al Studioului coral-muzical „Rapsodia”, a subliniat că acesta este unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică corală din Europa.

Prima ediţie a Festivalului-Concurs Internaţional de Muzică Corală „A  ruginit frunza din vii” a avut loc în 2007. Evenimentul este organizat de Asociația Muzical-Corală din Moldova cu suportul Fundației Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Parteneri: Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Mitropolia Moldovei şi alte instituții. 

Bugetul Festivalului este de circa un milion de lei.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17008049

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!