ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

PD a anunţat stoparea programului de închidere a şcolilor

12:06 | 17.10.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 17 oct. /MOLDPRES/. De astăzi a fost instituit moratoriu pe programul de închidere a şcolilor din ţară, după ce s-au depistat mai multe erori în procesul de implementare a reformei în domeniul educaţiei. Anunţul a fost făcut azi în cadrul unui briefing de liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, în urma greşelilor depistate în procesele de reformă demarată de guvernarea anterioară, au de suferit copiii, profesorii dar şi părinţii. “Oamenii se plâng din cauza închiderii şcolilor din localităţi, avem sesizări în acest sens la partid şi am primit plângeri şi personal. Orice reformă și orice optimizare trebuie să aibă o față umană, și să pornească de la necesitățile oamenilor și realitățile sociale. Altfel, sunt posibile foarte multe eșecuri. După o evaluare a situației, suntem nevoiți să dăm dreptate oamenilor care ne-au atenționat și să recunoaștem că modul în care s-a desfășurat în ultimii ani reforma în educație a avut multe calcule greșite ce au dus la consecințe dramatice pentru zeci de comunități. Astăzi constatăm cu regret greşeli în implementarea programului de reformare a educației, deoarece au avut de suferit prea multe persoane: mulți copii, părinții lor și desigur - mulți profesori, o parte dintre care au rămas și fără un post de muncă", a opinat Plahotniuc.

Liderul democraţilor a specificat că de astăzi formaţiunea pe care o conduce a demarat un proces de evaluare și analiză amplă a reformei educaţiei. El a spus că a solicitat rapoarte conducerii Ministerului Educației, Culturii şi Cercetării, dar şi directorilor de şcoli. "Am decis să facem demersurile necesare pentru a stopa imediat, începând cu acest moment, orice închidere de școală. Şi am propus excluderea taxelor preluate de la profesori pentru cursurile de calificare continuă şi reducerea numărului de rapoarte pe care aceştia sunt nevoiţi să le facă. Totodată am examinat posibilitatea elaborării unui program de studii mai adaptat nevoilor copiilor”, a conchis Plahotniuc.

Reforma în domeniul educaţiei a fost demarată în anul 2010, de atunci mai multe şcoli din ţară au fost închise.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img17008075

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!