ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Angajaţi ANSA şi oameni de afaceri vor ajunge pe banca acuzaţilor pentru prejudicierea bugetului de stat

18:23 | 17.10.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 17 oct. /MOLDPRES/. Patru angajaţi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor şi trei oameni de afaceri vor compărea în faţa magistraţilor fiind bănuiţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu, fals în acte publice şi corupere pasivă, fapte ce au dus la interdicţia de către Federaţia Rusă a exportului de mere din Moldova. Dosarul în care sunt cercetaţi aceştia a fost finalizat astăzi de Procuratura Anticorupţie şi expediat în judecată, informează MOLDPRES.

Potrivit datelor Procuraturii Generale, printre inculpaţi figurează: şeful Direcţiei controlul produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţi din cadrul ANSA şi trei angajaţi ai subdiviziunilor teritoriale Ialoveni, Drochia şi Dubăsari, iar oamenii de afaceri, reţinuţi în acelaşi dosar, sunt beneficiarii serviciilor funcţionarilor menţionaţi. 

Conform sursei citate, angajaţii ANSA sunt învinuiţi că, în perioada ianuarie – februarie 2016, ar fi eliberat peste 360 de certificate fitosanitare acestor agenţi economici pentru exportarea a 7200 de tone de mere în Federaţia Rusă. De facto, comercianţii au exportat mere din Polonia prin Belarus, fără a traversa frontiera Republicii Moldova, iar ca rezultat, în martie 2016, instituţiile din Federaţia Rusă au pus interdicţie exportului de mere din R. Moldova.

Cei şapte nu şi-au recunoscut vina, în privinţa lor fiind aplicată măsura preventivă - controlul judiciar.

De asemenea, omenii legii au anunţat că au aplicat sechestre pe 479437 lei, 4925 euro şi 10400 dolari SUA, bani depistaţi în cadrul percheziţiilor.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, inculpaţii riscă până la 10 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de la 10 la 15 ani.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!