ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agenții de patrulare vor trebui să explice șoferilor motivul pentru care au fost stopați în trafic

11:57 | 18.10.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 18 oct. /MOLDPRES/. Agenții de patrulare vor trebui să explice șoferilor motivul pentru care au fost opriți în trafic. Totodată, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi subdiviziunile sale vor efectua verificări inopinate pentru a identifica inspectorii de patrulare care abuzează de funcţia lor. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, în cadrul unei conferinţe de presă, informează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, problema a fost sesizată de cetăţenii care deseori sunt stopaţi de inspectorii de patrulare fără a li se explica motivul. La fel, subiectul a fost discutat și în cadrul Partidului Democrat din Moldova (PDM), iar ulterior a fost făcut public de către liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc.

„Toţi agenţii de patrulare sunt obligaţi să explice şoferilor care este motivul pentru care au fost stopați în trafic. Acest lucru este prevăzut de Legea cu privire la activitatea Poliţiei şi statutul poliţistului. Doar pe parcursul ultimelor două luni a crescut simțitor numărul plângerilor din partea cetăţenilor, care se referă la abuzurile inspectorilor de patrulare. Vom întreprinde acţiuni împreună cu Inspectoratul General de Poliție, în special cu Inspectoratul Național de Patrulare (INP), care vor duce la stoparea acestor abuzuri", a afirmat Jizdan.

Oficialul a menționat că atunci când s-a creat INP, menirea angajaților era de a patrula în locurile unde criminalitatea are o rată mai înaltă sau lumea nu se simte în siguranţă. „Cu părere de rău, agenţii de patrulare s-au transformat în agenţi de asigurare a circulaţiei rutiere. De aceea, actualmente examinăm o altă modalitate de patrulare, ce va prevedea că angajaţii vor fi trimişi pe traseele cu cea mai mare rată de mortalitate în urma accidentelor rutiere", a spus Jizdan.

Totodată, oficialul a specificat că inspectorii vor desfășura și în continuare operațiuni tematice, cum ar fi „Nopțile albe", în special în locurile unde cel mai des sunt întâlniți șoferi în stare de ebrietate.

Conform datelor MAI, de la începutul anului au fost înregistrate 116 plângeri din partea cetăţenilor care se referă la abuzurile inspectorilor de patrulare. Potrivit ministerului, cele mai multe plângeri au fost depuse în ultimele două luni. În baza acestor sesizări au fost inițiate anchete de serviciu, după care vor fi aplicate pedepse disciplinare.  

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunțat ieri că polițiștii de patrulare vor avea dreptul să stopeze șoferii doar dacă aceștia au încălcat regulile de circulație. Totodată, acesta a semnalat un abuz sistematic din partea poliției rutiere față de participanții în trafic și a menționat că situația va fi remediată.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

img17008110

img17008110

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!