ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Madridul confirmă că va încerca să suspende autonomia Cataloniei

13:02 | 18.10.2017 Categorie: Externe

Madrid, 18 oct. /MOLDPRES/.Vicepremierul spaniol a confirmat miercuri că Madridul va încerca să suspende o parte sau întreaga autonomie a Cataloniei dacă liderii secesioniști ai acesteia nu vor renunța la declarația de independență, cu 24 de ore înainte de termenul limită fixat în acest sens, informează AFP, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Dacă cererea guvernului adresată liderului separatist catalan Carles Puigdemont nu va fi îndeplinită, "Puigdemont va provoca punerea în aplicare a articolului 155 al Constituției" spaniole, ce permite suspendarea autonomiei, a declarat Soraya de Santamaria.

Guvernul catalan a anunțat marți că nu intenționează să renunțe la cauza secesionistă și va da același răspuns joi guvernului central, așa cum a făcut-o luni.

Liderul Cataloniei, Carles Puigdemont, nu a reușit să-și clarifice poziția luni, după ce a făcut o declarație simbolică de independență pe 10 octombrie, doar pentru a o suspenda imediat după aceea și a cere discuții cu guvernul spaniol.
    
Acum, el are termen până joi dimineață pentru a renunța la demersurile privind independența Cataloniei. În caz că nu se va conforma, conducerea provinciei va fi asigurată direct de la Madrid, conform Articolului 155 din Constituție, care permite suspendarea autonomiei oricăreia din cele 17 provincii spaniole.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17008118

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!