ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Unii beneficiari ai ajutorului social vor fi obligați să muncească în interesul comunitar

15:45 | 18.10.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 18 oct. /MOLDPRES/. Șomerii înregistrați la Agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă și care fac parte din cadrul familiilor ce beneficiază de ajutor social, vor fi obligați să presteze, la solicitarea primarului, activități de interes comunitar, potrivit unei hotărâri aprobate astăzi de către Guvern, informează MOLDPRES.

Potrivit notei informative anexate la proiect, vor face excepție familiile pentru care suma stabilită a ajutorului social este de până la 30% din valoarea venitului lunar minim garantat sau în cazul în care șomerul este în incapacitate temporară de muncă, potrivit certificatului eliberat de către medicul de familie sau, după caz, în baza concluziei consiliului medical consultativ al instituției medico-sanitare publice. În prezent, valoarea a 30% din venitul lunar minim garantat este de 288 de lei.

Conform proiectului, orele de prestare a activităților de interes comunitar se vor calcula proporțional cuantumului ajutorului social de care beneficiază familia. Totuși, persoanele nu vor munci mai mult de 40 de ore pe lună. Modalitatea de organizare, tipul lucrărilor, calcularea numărului de ore, evidența și controlul activităților de interes comunitar vor fi stabilite de către Guvern.

Pentru îndeplinirea activităților de interes comunitar primarul, viceprimarul sau pretorul va întocmi anual un plan de acțiuni de interes comunitar, va ține evidența persoanelor care efectuează aceste activități și a orelor prestate și va afișa lunar, la sediu, planul de acțiuni de interes local pe luna în curs, precum și situația activităților efectuate în lunile anterioare etc.

De asemenea, primarii vor mai fi obligați să transmită lunar către Direcția asistență socială și protecție a familiei lista persoanelor care au efectuat și care au refuzat efectuarea activităților de interes comunitar. În cazul în care primarul nu va transmite lista, dreptul la ajutor social nu va fi sistat pentru luna respectivă.

Conform datelor colectate din Sistemul Informațional Automatizat „Asistență Socială” în medie, lunar, din numărul total de beneficiari de ajutor social, circa 3000 de familii au în componența sa cel puțin un membru șomer. Totodată, din aceste trei mii de familii, aproximativ 700 au valoarea ajutorului social stabilit până la 288 lei lunar.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

img17008133

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!