ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De Ziua europeană antitrafic, Legislativul a creat o platformă de control parlamentar asupra legislației în domeniu

17:59 | 18.10.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 18 oct. /MOLDPRES/. Legislativul a instituit o platformă de control parlamentar asupra implementării legislației pentru combaterea traficului de ființe umane. Primele audieri ale reprezentanților structurilor responsabile au avut loc astăzi, în cadrul ședinței prezidate de președintele Parlamentului Andrian Candu, a relatat pentru MOLDPRES Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Potrivit speakerului, Parlamentul în calitatea sa de organ reprezentativ al deținătorului suveranității naționale, trebuie să cunoască modul în care este realizată legislația pentru combaterea traficului de ființe umane, prin mecanismul de control parlamentar. ”Scopul platformei este de a controla și sincroniza agenda legislativă cu cea guvernamentală pe un subiect extrem de important, precum lupta cu traficul de ființe umane”, a menționat președintele Parlamentului.

Totodată, Andrian Candu a adăugat că ”domeniul este unul bine monitorizat de partenerii de dezvoltare, în special, mă refer la Raportul anual al Departamentului de Stat al SUA privind situația traficului de persoane, dar și de alte organizații internaționale la care Moldova este parte”.

În context, șeful Legislativului a propus întruniri semestriale ale tuturor actorilor implicați pe filieră parlamentară și cea guvernamentală pentru a examina și coordona acțiunile și măsurile întreprinse pe antitrafic, precum și pentru a identifica soluții de comun acord. Andrian Candu s-a referit la Comisiile permanente cu tangențe pe acest subiect, membrii Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane (CN CTFU), creat la nivelul Executivului, parteneri de dezvoltare și organizații neguvernamentale din domeniu.

În raportul prezentat, vicepremierul Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, președintele CN CTFU, s-a referit la setul de acțiuni prioritare care urmează a fi realizate până la finele anului curent, ca răspuns la recomandările din raportul anual al Departamentului de Stat al SUA. Între acestea oficialul a nominalizat combaterea corupției în sistemul judiciar, protejarea judecătorilor și procurorilor de intimidare și acte de corupție, protecția victimelor și martorilor etc.

Potrivit viceprim-ministrului, o prioritate rămâne revizuirea Strategiei și Planului de acțiuni în domeniul traficului de ființe umane și soluționarea problemelor existente în domeniul prevenirii și asistenței victimelor și potențialelor victime. Oficialul a enumerat lipsa asigurării medicale gratuite a victimelor, lipsa serviciilor sociale adresate bărbaților, cerșitul stradal și finanțarea din bugetul de stat a acțiunilor de informare a populației despre acest fenomen.

În context, președintele Parlamentului Andrian Candu a notat aceste probleme și a declarat că ele vor putea fi examinate pe filiera parlamentară, în procesul legislativ de examinare a proiectului Bugetului de Stat pentru anul viitor.

Cu rapoarte tematice pe domeniile de competență au informat ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, Procurorul General Eduard Harunjen, viceministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, și șefa secretariatului permanent al CN CTFU, Ecaterina Berejan. Vorbitorii au salutat extinderea platformei naționale pentru combaterea traficului de ființe umane, au raportat rezultatele înregistrate și provocările existente, precum și au mulțumit pentru suport Ambasadei SUA în Republica Moldova pe diferite segmente antitrafic.

Prezent la ședință, Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, a reiterat sprijinul constant al poporului american pentru rezolvarea acestei probleme triste, complexe și transnaționale. ”Scopul nostru este unul comun – cel de combatere a traficului de ființe umane, iar recomandările Departamentului de Stat sunt pentru a îmbunătăți situația în acest domeniu”, a spus diplomatul.

La audieri au participat deputații din Comisia juridică, numiri și imunități, Comisia protecție socială, sănătate și familie, Comisia drepturile omului și relații interetnice, Comisia politică externă și integrare europeană, reprezentanții ai Guvernului, Comitetului Național pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane, corpului diplomatic și partenerilor de dezvoltare din partea Delegației UE, PNUD etc.

Parlamentul a stabilit procedura de control parlamentar asupra implementării legislației drept una prioritară pentru sesiunea curentă.

img17008141

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!