ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Orheienii reveniți acasă vor primi 10 mii de lei și vor fi scutiți de taxele locale

13:56 | 19.10.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 19 oct. /MOLDPRES/.  Consiliul municipal Orhei a aprobat recent o decizie menită să încurajeze migranţii să se întoarcă acasă. Potrivit acesteia, orheienii reveniţi din străinătate vor primi 10 mii de lei şi vor fi scutiţi de taxele locale, transmite MOLDPRES cu referire la portalul oficial al Primăriei Orhei.

Documentul prevede un set de măsuri stabilite prin acte normative la nivel local. Acesta introduce o serie de beneficii și privilegii care au scopul să susţină migranţii care intenţionează să se întoarcă acasă.

Astfel, celor care au decis să se întoarcă în cadrul acestui program și membrilor familiilor acestora li se va acorda dreptul la o amnistie fiscală pentru impozitele și taxele locale pentru perioada anterioară, precum și pentru prestațiile fiscale pentru o anumită perioadă de la data reîntoarcerii. “În decurs de trei ani, întreprinderile individuale înființate de persoanele care au revenit sau întreprinderile comerciale în care aceștia dețin cel puțin 75% din capital, vor fi scutite de taxele și impozitele locale”, indică orhei.md.

De asemenea, pentru persoanele revenite acasă se prevede acordarea unei alocații speciale în valoare de 500 euro (10 mii lei), care va fi plătită în rate pe parcursul anului. În plus, concetățenii reveniți acasă, precum și membrii familiilor lor, vor avea dreptul la compensații pentru transport și servicii comunale (100 de lei pe lună pentru transport urban şi 300 de lei per familie pentru compensarea serviciilor comunale pentru următorul sezon de încălzire).

Pentru a fi recunoscut ca "persoană care se întoarce în municipiu" și, în consecință, pentru a beneficia de aceste privilegii, rezidentul orașului Orhei trebuie să corespundă următoarelor criterii: să fie cetățean al R. Moldova; să fie rezident al municipiului cu înregistrare la domiciliu pe parcursul ultimilor 3 ani înainte de data depunerii cererii pentru recunoașterea statutului respectiv; în decursul ultimilor 5 ani înainte de a depune cererea la primăria orașului, acesta s-a aflat  în străinătate timp de cel puțin 3 ani etc.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img17008174

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!