ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legea privind protecția animalelor folosite în scopuri experimentale a fost adoptată de Parlament

14:35 | 19.10.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 19 oct. /MOLDPRES/. Legea privind protecția animalelor folosite în scopuri experimentale sau în alte scopuri științifice a fost adoptată astăzi cu votul majorităţii deputaţilor din Parlament, comunică MOLDPRES.

Iniţiativa a aparţinut fostului Minister al Agriculturii şi Industriei Alimentare şi prevede o reglementare mai strictă a posibilităţii folosirii animalelor în experimentele ştiinţifice.

Documentul adoptat astăzi interzice folosirea animalelor în experimente, dacă există un alt mod de a atinge scopul studiului. Totodată actul stabileşte utilizarea unui număr minim de animale în experimente.

De asemenea, experimentele trebuie stabilite astfel încât să se evite chinuirea animalelor. În cazul necesităţii  sacrificării animalului, aceasta se va face printr-o metodă rapidă.

În noua lege au fost precizate şi rasele de animale care pot fi folosite în experimente. Pentru cercetări ştiinţifice pot fi utilizaţi  şoareci, şobolani, cobai, hamsteri sirieni şi chinezi, iepuri, câini şi pisici, precum şi toate tipurile de primate non-umane, broaşte şi amfibieni.

Actul permite folosirea animalelor în scopul testării calităţii, a eficacităţii şi a siguranţei medicamentelor, alimentelor şi altor substanţe sau produse, al protecţiei mediului natural în interesul sănătăţii şi bunăstării umane şi animale, precum şi în scopul testării preparatelor cosmetice.

Noile reglementări legislative interzic folosirea în scopuri experimentale sau în alte scopuri ştiinţifice a animalelor sălbatice şi a celor pe cale de dispariţie.

Pentru a utiliza animalele în experimente oamenii de ştiinţă vor avea nevoie de un permis care va fi eliberat de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!