ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Valeriu Jabinschi a vernisat o expoziţie personală

18:43 | 19.10.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 oct. /MOLDPRES/. Artistul plastic Valeriu Jabinschi a vernisat astăzi la Centrul Expoziţional „C. Brâncuşi” din capitală o expoziţie personală de pictură, desen şi sculptură, la 50 de ani de la naştere, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde 107  lucrări, dintre care 70 – de pictură, 8 – de sculptură şi 29 de desene.

În alocuţiunea sa, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu a menţionat că Valeriu Jabinschi este un artist desăvârşit,  care cunoaşte toate genurile artelor plastice şi care a reuşit să-şi expună lucrările în mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est. La rândul său, rectorul Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Victoria Melnic a afirmat că Valeriu Jabinschi este unul dintre profesorii care rămâne a fi un exemplu  viu de artist aflat mereu în procesul de creaţie.

Potrivit directorului Institutului Cultural Român  „Mihai Eminescu” la Chişinău, Valeriu Matei, Valeriu Jabinschi  este artistul care are stil. Iar stilul, a precizat el, formează  personalitatea şi defineşte opera.

Valeriu Jabinschi s-a născut la 20 octombrie 1967 la Ustia, Dubăsari. A absolvit Şcoala de pictură pentru copii din Dubăsari (1983),  Şcoala de Arte Plastice „I. E. Repin” (actualmente Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală”, 1990), Institutul de Arte (în prezent Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice) din Chişinău (1997).  Studii postuniversitare la Academia de Arte din Milano, Italia (2002).  Are lucrări în colecţii publice şi private din ţară şi de peste hotare.

Expoziţia va fi deschisă până la 5 noiembrie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17008186

img17008186

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!