ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Polonia va realiza un canal pentru accesul la Marea Baltică fără trecere prin apele teritoriale ruse

10:10 | 20.10.2017 Categorie: Externe

Varşovia, 20 oct. /MOLDPRES/.Guvernul de la Varșovia și-a anunțat joi intenția de a realiza un canal prin regiunea adiacentă deltei fluviului Vistula, pentru a permite accesul direct din portul polonez Elblag în Marea Baltică, fără trecere prin apele teritoriale ruse, informează AFP, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Lucrările urmează să înceapă la sfârșitul anului viitor și vor costa aproximativ 210 milioane de euro.

În prezent, pentru a ajunge în Marea Baltică, navele care pleacă din Elblag trebuie să navigheze de-a lungul unui grind din care o parte este deținută de Rusia și să solicite dreptul de trecere autorităților din enclava rusă Kaliningrad. Din acest motiv, portul de agrement construit cu fonduri europene este vizitat de foarte puțini turiști.

"Construcția canalului este una din prioritățile guvernului", a declarat ministrul polonez al mării și transporturilor fluviale, Marek Grobarczyk, care a precizat că lucrarea este prevăzută în viitoarele bugete ale guvernului conservator condus de premierul Beata Szydlo.

Pentru canalul care ar urma să fie lung de un kilometru, lat de 20 de metri și adânc de cinci metri mai trebuie obținute autorizațiile de mediu.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17008195

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!