ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rosneft și kurzii irakieni au încheiat un acord pentru exportul de petrol

11:00 | 20.10.2017 Categorie: Externe

Moscova, 20 oct. /MOLDPRES/.Compania petrolieră rusă Rosneft și autoritățile din Kurdistanul irakian au semnat un acord privind operarea unei conducte pentru exporturile de țiței din regiunea autonomă kurdă, informează Reuters, preluată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, a anunțat vineri că va deține 60% din proiect, iar 40% vor rămâne KAR Group, care exploatează conducta în prezent.

Miercuri, compania a făcut cunoscut un alt acord cu autoritățile kurde de la Erbil, referitor la exploatarea a cinci blocuri de producție, unde a achiziționat 80% din drepturi, urmând să plătească până la 400 de milioane de dolari.

Joi, ministerul irakian al petrolului a publicat un comunicat în care insistă că orice acord în domeniul petrolier trebuie încheiat doar cu guvernul de la Bagdad, iar ministrul Jabbar al-Louaibi a acuzat firmele care negociază direct cu regiunea autonomă Kurdistan de "amestec flagrant în treburile interne" ale Irakului. Directorul general al Rosneft, Igor Secin, citat de AFP, a replicat că "dacă sunt probleme între guvernul irakian și Kurdistan, e treaba lor să le rezolve".

 

 

/Editor M.Cucu/

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!