ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Preţurile la lemn au fost majorate nesemnificativ, dar justificat, potrivit Agenţiei „Moldsilva”

10:37 | 20.10.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 20 oct. /MOLDPRES/. În acest an preţul la lemn s-a majorat cu aproximativ o sută de lei, ceea ce nu constituie o scumpire considerabilă şi este justificat dacă luăm în calcul preţul de cost al lucrărilor de recoltare a masei lemnoase, a declarat pentru MOLDPRES Nicolae Munteanu, inginer-şef silvic la Agenţia „Moldsilva”.

„Preţul mediu de comercializare a lemnului de foc (inclusiv TVA) constituie: specii tari (salcâm, stejar, frasin etc.) - 546,03 lei pentru un metru ster (780,04 lei pentru un metru cub); specii moi (salcie, tei, plop ş.a.) - 294,97 lei pentru un metru ster (421,39 lei/m3). Însă trebuie de ţinut cont că în procesul lucrărilor de exploatare a masei lemnoase, în afară de cele care includ doborârea şi fasonarea sortimentală se execută şi lucrări suplimentare (colectare, transportare etc.), costul cărora este inclus în preţul final de comercializare a lemnului”, a precizat Nicolae Munteanu.

Reprezentantul „Moldsilva” a dat asigurări că pentru actualul sezon rece nu se prevede un deficit de lemn de foc. „Nu are de unde fi un deficit de lemn, deoarece în anul curent am planificat să recolectăm cu 23 de mii de metri cubi mai multă masă lemnoasă decât în anul trecut. Procesul de lucru este abia la început şi va continua până la sfârşitul anului, de aceea lemn va fi pentru toţi doritorii”, a spus inginerul-şef silvic.

Totodată, Nicolae Munteanu a explicat cum sunt procedurile legale de comercializare a lemnului. „Doritorii de a cumpăra lemn se vor adresa cu actele de identitate la o întreprindere sau ocol silvic, unde contabilitatea va elibera un ordin de plată în care se va indica cantitatea şi specia de lemn, termenul şi locul de ridicare a mărfii. La data indicată cumpărătorul se va prezenta la contabilitate după factură şi numai după aceea se va adresa la pădurar care va elibera lemnul. Atenţionez că pădurarii nu au dreptul să vândă lemn, ei doar îl eliberează în baza actelor necesare, iar oricare alte activităţi sunt frauduloase şi ilegale”, a subliniat responsabilul de la Agenţia „Moldsilva”.

În context, Munteanu a specificat că procesul de comercializare a masei lemnoase este monitorizat şi supravegheat de Garda Forestieră, Inspectoratul Ecologic, alte organe de control. Întrebat despre comercianţii de lemn care au organizate mai multe puncte de vânzare pe teritoriul ţării, inginerul-şef silvic a relevat că aceştia sunt intermediarii care cumpără angro de la întreprinderile silvice. „Dar şi în acest caz situaţia este ţinută la control şi verificată cu stricteţe de instituţiile abilitate. Singurul lucru care nu depinde de noi în acest caz este stabilirea preţurilor, care ţine de competenţa altor organe, în drept să le controleze veridicitatea afacerii”, a spus Nicolae Munteanu.

Întrebat care totuşi este specia de lemn, considerată cea mai bună pentru foc, specialistul a informat că mai mult căutate de consumatori rămân a fi speciile tari, însă există mai multe particularităţi de care trebuie ţinut cont. „Capacitatea energetică a lemnului depinde de mai mulţi factori, în primul rând, de procentul de umiditate. Lemnul proaspăt tăiat, care este încă foarte umed, arde cu repeziciune, şi invers, lemnul bine pregătit şi uscat va da căldură multă şi de durată. Proverbul „găteşte sanie vara şi căruţă iarna” în cazul dat chiar este o înţelepciune”, a menţionat, solicitat de MOLDPRES, Nicolae Munteanu, inginer-şef silvic la Agenţia „Moldsilva”.

Întreprinderile Agenţiei „Moldsilva” au început în luna curentă lucrările de recoltare a masei lemnoase, care se vor desfăşura până la 31 decembrie. În ultima etapă de activitate din acest an a silvicultorilor a fost planificată colectarea a aproximativ 145 de mii de metri cubi de masă lemnoasă, inclusiv 115 mii de metri cubi de specii tari (stejar, salcâm, frasin etc.) și 30 de mii de metri cubi de specii moi (salcie, tei, plop). Cantitatea preconizată pentru ultimele trei luni ale anului 2017 este mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost recoltaţi 121 de mii de metri cubi de masă lemnoasă.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17008199

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!