ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE va reduce finanţarea de preaderare pentru Turcia

09:50 | 21.10.2017 Categorie: Externe

Bruxelles, 21 oct. /MOLDPRES/.Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat vineri că Uniunea Europeană va reduce finanţarea de preaderare pentru Turcia, pe fondul tensiunilor politice provocate de acţiunile regimului Recep Tayyip Erdogan, relatează site-ul agenţiei Reuters, citat de MEDIAFAX şi MOLDPRES.

Liderii europeni au convenit, pe durata summitului de două zile de la Bruxelles, că va fi redirecţionată o parte dintre cele 4,4 miliarde de euro alocate Ankarei pentru perioada 2014- 2020.

"A fost o discuţie importantă. Vrem să ţinem uşa deschisă pentru Ankara, dar realitatea actuală din Turcia face să fie dificil acest lucru. A trebuit să reflectăm dacă reducem şi reorientăm fondurile de preaderare. S-a subliniat, de asemenea, că Turcia trebuie să respecte toate statele membre în relaţiile sale cu UE, inclusiv în ceea ce priveşte punerea în aplicare a acordului existent privind Uniunea Vamală", a spus Tusk.

Donald Tusk nu a făcut nicio menţiune privind încheierea sau îngheţarea discuţiilor de aderare cu Turcia, o propunere care a beneficiat de sprijinul mai multor state membre ale UE în acest an. O decizie în acest sens are nevoie de acordul unanim al statelor membre UE.

Joi, cancelarul german Angela Merkel s-a declarat "foarte îngrijorată" în privinţa situaţiei statului de drept din Turcia şi şi-a anunţat susţinerea pentru reducerea fondurilor europene către Ankara.

Până în prezent, 189 de milioane de euro au fost acordate de Uniunea Europeană pentru a ajuta Turcia să adopte standarde europene în diferite domenii, inclusiv în privinţa statului de drept, a drepturilor omului şi a libertăţii presei.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17008234

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!