ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul catalan se va convoca pentru a decide răspunsul la măsurile anunțate de premierul spaniol

10:37 | 22.10.2017 Categorie: Externe

Madrid, 22 oct. /MOLDPRES/. Liderul executivului catalan, Carles Puigdemont, a declarat sâmbătă seara că va convoca Parlamentul regional pentru "a dezbate și decide" un răspuns la măsurile contra procesului de independență și cu obiectivul de "a apăra instituțiile" din Catalonia, transmite agenția EFE, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Consiliul de miniștri al Spaniei, reunit sâmbătă în ședință de urgență, a decis să ceară Senatului să autorizeze destituirea liderului separatist Carles Puigdemont și a guvernului catalan, ale cărui puteri vor fi exercitate, 'în principiu, de miniștrii (din guvernul central) atât timp cât va dura această situație excepțională'.

Invocând, în premieră, articolul 155 din Constituția Spaniei - care permite suspendarea autonomiei unei regiuni dacă aceasta nu își îndeplinește obligațiile față de stat -, premierul spaniol, Mariano Rajoy, a mai cerut Senatului să autorizeze dizolvarea parlamentului Cataloniei și convocarea de alegeri în termen de șase luni în această regiune.

Poporul Cataloniei nu poate accepta măsurile "ilegale" luate de guvernul spaniol pentru a conduce regiunea direct de la Madrid, a spus Carles Puigdemont, într-un discurs susținut sâmbătă seara. 

Liderul catalan, citat de Reuters, a apreciat că respectivele măsuri, care ar urma să fie aprobate pe 27 octombrie de Senat, reprezintă "cel mai grav atac la adresa instituțiilor și poporului din Catalonia de la dictatura militară a lui Francisco Franco".

"Solicit parlamentului să se reunească într-o sesiune plenară în cadrul căreia noi, reprezentanții suveranității cetățenilor, vom fi în măsură să decidem asupra acestei încercări de lichidare a guvernului nostru și a democrației noastre și să acționăm în consecință", a subliniat Puigdemont, în discursul său televizat.

De asemenea, el a denunțat, potrivit AFP, deciziile guvernului spaniol menite să preia controlul executivului catalan, apreciind că acesta se plasează astfel "în afara statului de drept".

(Editor A. Răileanu)

img17008245

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!