ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SUA au finalizat amplasarea sistemului antirachetă THAAD în Coreea de Sud

09:50 | 23.10.2017 Categorie: Externe

Seul, 23 oct. /MOLDPRES/.Amplasarea sistemului american antirachetă THAAD în Coreea de Sud, care a stârnit proteste în țară și opoziție din partea Coreii de Nord și a Chinei, a fost finalizată, au anunțat duminică media sud-coreene, citate de DPA, AGERPRES şi MOLDPRES.

O ceremonie a avut loc săptămâna trecută la Seongju (circa 300 km sud de Seul) pentru a marca predarea oficială a sistemului către forțele sud-coreene, a indicat agenția de presă Yonhap.

THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) este operațional de luna trecută. El include lansatoare de rachetă, facilități de comandă și control, precum și un radar.

Amplasarea sistemului survine ca urmare a testelor nord-coreene nucleare și cu rachetă și pe fondul unei retorici aprinse între liderul nord-coreean Kim Jong-Un și președintele american Donald Trump.

În septembrie, sute de sud-coreeni au protestat la Seongju împotriva amplasării sistemului THAAD, exprimându-și temerea că orașul lor ar putea deveni prima țintă în caz de atac dinspre Coreea de Nord.

China, un aliat al regimului de la Phenian, s-a opus amplasării sistemului THAAD, estimând că el riscă să exacerbeze tensiunile din Peninsula Coreeană.

 

 

/Editor M.Cucu/

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!