ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un ministru italian anunţă că Guvernul de la Roma va negocia cu regiunile care au votat pentru sporirea autonomiei

14:10 | 23.10.2017 Categorie: Externe

Roma, 23 oct. /MOLDPRES/.Guvernul Italiei va respecta rezultatul referendumurilor din regiunile Lombardia şi Veneto şi este deschis să poarte discuţii pe tema lărigirii autonomiei financiare a regiunilor, a anunţat, luni, Gianclaudio Bressa, ministrul italian pentru Afaceri Regionale, relatează Politico.eu, consultat de MEDIAFAX şi MOLDPRES.

Duminică, cele două regiuni au organizat un referendum privind sporirea autonomiei fiscale şi administrative. Potrivit rezultatelor parţiale, peste 90% din alegătorii care au votat în cadrul referendumurilor consultative din regiunile italiene Lombardia şi Veneto au optat pentru sporirea autonomiei. În Lombardia, rata de participare la vot a fost de aproximativ 40%, iar în Veneto 57% dintre alegători s-au prezentat la urne.

Bressa a afimat că Guvernul de la Roma este ”pregătit să iniţieze negocieri pentru a defini condiţiile şi termenii unei autonomii mai mari”, a relatat Corriere della Sera.

Regiunea nordică Lombardia, a cărei capitală regională este Milano, şi regiunea nord-estică Veneto, cu capitala regională la Veneţia, generează împreună aproximativ 30% din produsul intern brut al ţării, găzduind un sfert din populaţia Italiei.

Luca Zaia, guvernatorul regiunii Veneto, a declarat că îşi doreşte ca 90% din taxe adunate de autorităţile locale să rămână în regiune, nu să fie colectate de Guvernul de la Roma.

Susţinătorii referendumurilor consultative insistă că demersul nu are nimic în comun cu recentul vot din Catalonia privind independenţa faţă de Spania, marcat de proteste violente.

 

 

 

/Editor M.Cucu/

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!